eur:
391.18
usd:
365.58
bux:
68169.96
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: MAV Zrt.

Érvényességi idők 2020 elején

A 2019-ben megváltott utazási és közlekedési jogosultságok nem járnak le automatikusan december 31-én, néhány napig még elfogadják őket 2020-ban is.

Az érvényességi idejük azonban eltér - íme a legfontosabb tudnivalók.

BKK-bérletek

A 2019-es naptári évre megváltott éves bérleteket január 11. hajnali 2 óráig elfogadják a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) ellenőrei, a rajtuk feltüntetett érvényességi időtől eltérően. Az intézkedés oka, hogy a 2020-ra szóló éves bérletek megvásárlására a BKK elegendő időt kíván biztosítani az ügyfeleinek.

Sok utasnak ugyanis az ünnepi időszak alatt nincs alkalma a bérletvásárlásra, illetve sok üzleti partner csak az év első munkanapjaiban tudja átutalással megvásárolni, illetve munkavállalóiknak kiosztani a bérleteket

A hosszabbítás kiterjed mind a magánszemélyek, mind a cégek által vásárolt éves bérletekre, így a tanuló és nyugdíjas bérletekre, illetve a MOL-BUBI bérletekre is.

A bérleteket a MÁV-START és a Volánbusz is a meghosszabbított érvényességi idővel fogadja el Budapest közigazgatási határán belül, a Budapest-bérletekkel igénybe vehető járatain

Felhívták ugyanakkor a figyelmet arra, hogy

nem vonatkozik az érvényességi idő meghosszabbítása a nem naptári évre érvényes éves bérletekre, továbbá nem érinti a havi és negyedéves vagy más, rövidebb érvényességű budapesti, HÉV- és környéki bérleteket, valamint az éves nosztalgia bérleteket sem.

MÁV

A vonatokon január 7-éig érvényesek a decemberre szóló bérletek, a társaság ugyanakkor azt javasolja, hogy a januári bérletek megvásárlását ne halasszák január 5. utánra. A havi bérletek rendes érvényességi ideje a következő hónap ötödik napjáig tart. Januárban ez vasárnapra esik, emiatt

2020 első hétfőjén az utasok várhatóan tömegesen akarnak majd bérletet vásárolni,

mivel várhatóan az ünnepek után egyszerre térnek majd vissza a téli szünetből a diákok az iskolákba, az ünnepi szabadságolások után a munkavállalók munkahelyeikre. A decemberi bérletek két nappal meghosszabbított érvényessége eredményeként csökkenhetnek a pénztári várakozási idők - írták.

A MÁV-Start újabb fejlesztésének köszönhetően már a bérleteket is meg lehet váltani a MÁV applikáción keresztül az Android operációs rendszert futtató okoseszközökön, míg iOS-en várhatóan február 15-től.

Volánbusz

Az általános éves bérletjegy - megyei vagy viszonylati érvényességgel - január 1-jén 0.00 órától december 31-én 24.00 óráig érvényesek.

Autópálya-matricák

Január 31-ig érvényesek az idei autópálya-matricák, a 2020-ra szóló megyei és országos úthasználati jogosultságokat ugyanakkor már ebben a hónapban meg lehet váltani. A jogosultságok személyesen és digitális felületeken is megvehetők. Áruk nem változott, az állami útdíjszolgáltató online felületén vásárolva kényelmi díjat sem kell fizetni.

SMS-sel ugyanakkor nem váltható elővételes jogosultság, mivel ilyenkor a vásárlás napja az érvényesség kezdete.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) 2020-ban térképes útvonal- és matricatervező szolgáltatást is indít, az útdíjfizetési lehetőséget pedig minden üzemanyagkártyára kiterjeszti.

Az éves matricáknál általános szabály, hogy a következő év januárjának végéig érvényesek, vagyis a 2020-as autópályamatricák 2021. január 31-ig használhatók.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×