INFORÁDIÓ 
2020. július 2. csütörtök
Ottó

hajóbaleset

hableány

fordítás

vádemelés

jurij c.

A balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsa, miután a Clark Ádám úszódaru kiemelte a Dunából a Margit hídnál 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta további tizenhárom áldozat, köztük a Hableány matrózának holttestét találták meg és azonosították.

Újabb fejlemény a Hableány-baleset vizsgálatában

Infostart

A vádemelést még az akadályozza, hogy az ügy iratait le kell fordítani a baleset okozásával gyanúsított ukrán hajóskapitánynak – oroszra.

Fél évvel az egész országot megrázó, 28 halálos áldozattal járó dunai hajóbaleset után a napokban vádat emelhetnek az ügyben, az ügyészség tartja magát az eredetileg kijelölt határidőhöz, így még novemberben biztosan vádat tudnak emelni.

Egyelőre még várni kell, mert a gyanúsítottat minden esetben megilleti az, hogy az általa megjelölt nyelven kapja meg az iratokat, és jelenleg a fordítás zajlik – tudta meg a Bors. A lap információi szerint a tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsított ukrán kapitány, Jurij C. az orosz nyelvet használja az eljárásban, ezért a vádirat szövegét is így kaphatja meg.

A letartóztatásban lévő Jurij C.-t egy hete engedték ki a börtönből, jelenleg egy budapesti lakásban van házi őrizetben. Elektronikus nyomkövetőt ka­pott, az ingatlant csak külön engedéllyel hagyhatja el. A 64 éves ukrán férfi júniusban már kiszabadult egyszer az előzetesből, miután letették érte a 15 millió forintos óvadékot. Jú­lius végén vették újra őrizetbe, amikor segítségnyújtás elmulasztásával is meggyanúsították.

A Hableány sétahajó május 29-én este süllyedt el, miután ütközött a Viking Sigyn szállodahajóval a Margit hídnál. A fedélzetén 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet utazott. Csupán hét turista élte túl a tragédiát, egy dél-koreai nőt pedig még mindig nem találtak meg.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018