eur:
392.14
usd:
366.68
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Ellenzéki szimpatizánsok a Győri Közgyűlés alakuló ülése közben a városháza díszterme előtt 2019. november 7-én. Az alakuló ülés ideje alatt a terem ajtajait teremőrök tartották zárva.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Botrányos körülmények között alakult meg Győrött a közgyűlés

Mintegy ötven tüntető próbált bejutni a városháza dísztermébe a hivatalosan nyílt ülésre, miután azonban nem engedték be őket, dörömböltek az ajtón és sípoltak. Közben megalakult az új közgyűlés, és lemondott Borkai Zsolt.

A győri közgyűlés alakuló ülésén letették esküjüket a képviselők. A 23 fős közgyűlésbe a Fidesz-KDNP-nek 15, az ellenzéki összefogásnak (DK-MSZP-Momentum-LMP-Jobbik) kettő, a Civilek Győrért szervezetnek kettő, az Összefogás Győrért Egyesületnek egy képviselője jutott be, további két független képviselő és a polgármester mellett.

A közgyűlés tagjaival együtt esküt tett Borkai Zsolt megválasztott, de a posztjáról péntek délutáni határidővel lemondó polgármester, aki az ülés végén annyit mondott, hogy "köszönöm, Győr!", amit a díszteremben lévők tapssal fogadtak.

Borkai Zsolt megválasztott, de a posztjáról november 7-én délutáni határidővel lemondó polgármester érkezik a Győri Közgyűlés alakuló ülésére a városháza dísztermében 2019. november 7-én.
MTI/Krizsán Csaba
Borkai Zsolt megválasztott, de a posztjáról november 7-én délutáni határidővel lemondó polgármester érkezik a Győri Közgyűlés alakuló ülésére a városháza dísztermében 2019. november 7-én. MTI/Krizsán Csaba

A DK-s Glázer Tímea, Borkai Zsolt volt kihívója az önkormányzati választáson, azt javasolta, hogy egy külsős alpolgármester vezesse a várost az időközi választásig, és ne válasszanak alpolgármestereket, mert a mostani vezetők nem bírják a győriek bizalmát, az ajánlatot viszont nem fogadták el, így megválasztották a két alpolgármestert, Fekete Dávidod és Radnóti Ákost.

Az eskütétel után az önkormányzati képviselők egyenként vették át Borkai Zsolttól megbízólevelüket. Két képviselő, Glázer Tímea (DK) és Pollreisz Balázs (MSZP) nem fogott kezet a polgármesterrel. Pollreisz Balázs az ülés elején azt javasolta, hogy a közgyűlés oszlassa fel magát. Később azt is szorgalmazta, hogy az új önkormányzat bontsa fel a szerződését Rákosfalvy Zoltán ügyvédi irodájával, mentse fel aljegyzői pozíciójából Csörgits Lajost és Borkai Zsolt mondjon le polgármesteri javadalmazásáról.

Borkai Zsolt Pollreisz Balázs szavaira reagálva azt mondta, hogy amit az ellenzék tesz, azt nem a győriek nevében teszi, hanem azért, hogy őt megtörje. "Kuplerájt csináltak" a városházából - fogalmazott. Hozzátette: a győriek számára is felháborító, hogy azt, ami történt, arra használják fel, hogy még nagyobb káosz legyen a városban. Kitért arra is, hogy

azért mond le, mert úgy véli, abban a morális helyzetben, amely a városban kialakult, ezt meg kellett tennie.

A városháza dísztermében tartott, és hivatalosan nyílt, alakuló ülés ideje alatt a díszterem ajtajait teremőrök tartották zárva. A kívül rekedt ellenzéki szimpatizánsok időről időre dörömböltek, sípoltak, kiabáltak.

Borkai Zsolt, aki korábban kilépett a Fideszből, szerdán jelentette be, hogy péntek délutáni hatállyal a polgármesteri posztról is lemond. Így utódjáról időközi választáson dönthetnek. Az alakuló ülés előtt sajtótájékoztatón Glázer Tímea, a DK győri szervezetének elnöke

megerősítette, hogy az időközi polgármester-választás előtt előválasztást szeretnének tartani az ellenzéki polgármesterjelölt személyéről.

Pollreisz Balázs, az MSZP helyi szervezetének elnöke szintén az alakuló ülés előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy támogatja az előválasztást.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón nem erősítette meg azokat a sajtóhíreket, hogy a frissen megválasztott két alpolgármester - Fekete Dávid és Radnóti Ákos - bármelyikét alkalmasnak tarthatja a kormánypárt Győr további vezetésére, és azt sem, hogy Németh Zoltán megyei közgyűlési elnök, illetve Pálinger Katalin volt kézilabdakapus-sportlegenda neve is felmerült volna.

A januárban vagy februárban valószínű időközi polgármesterválasztásig várhatóan az alpolgármesterek vezetik majd a várost.

A Borkai-ügyről korábbi cikkeinket megtalálja ITT.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×