eur:
393.72
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: InfoRádió

Vida József: hiszünk az élelmiszeripar zászlóvivőiben

Vida József büszke arra, hogy fél év alatt 175 milliárd forintnyi vállalati hitelt helyezett ki, a szuperállampapír viszont szerinte még nem érte el azt a célt, hogy a lakossági készpénzállomány megjelenjen a gazdaságban, aminek korántsem csak az autóipar a húzóágazata. A bankvezető az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt.

A lakossági hitelezés területén 10 százalékos növekedést tervez a Takarékbank - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Vida József, a bank elnök-vezérigazgatója.

"A lakosági és a vállalati hitelezésünk jelen pillanatban 40:60 százalékos arányt mutat. Jelen pillanatban úgy állunk, hogy a lakosság körében szeretnénk növekedni, hogy egészséges egyensúly, 50:50 százalék álljon be. A vidéki lakosság körében kisebb, a városlakók körében nagyobb a hiteligénylés és ennek lehetősége is" - részletezte a Takarékbank Zrt. vezetője.

Vida József a fedezet nélküli és a jelzálog alapú hitelezésről is beszélt.

"Jelen pillanatban a jelzáloghitel slágertermék nálunk. Természetesen van, ahol a fogyasztási hiteleket szeretik, nálunk a jelzálog-hitelezés növekedett kiemelkedően, de ennek most volt itt az ideje. Azt gondolom,

az ingatlanoknak volt egy elszívó hatásuk, az emberek befektetésként vásárolták azokat."

Kitért a Magyar Állampapír Plusz által jelentett konkurenciára is.

"Azt gondolom, az alapvető cél a MÁP+-nál a kint lévő készpénzállomány gazdaságba történő beforgatása lehetetett. Egyszer az is el fog indulni, de nem tudom, mikor. Jelenleg 6100 milliárd forintnyi készpénzállomány van a lakosság rendszerein, azt kellene valahogy visszahozni. Először a befektetési jegyek, majd a betétek voltak, amik átalakultak, illetve

az egyéb állampapírok; már mintegy 2000 milliárd forint van ez utóbbi termékben"

- mutatott rá.

Vida József kiemelte, a Takarékbank a vállalati hitelezés terén is jó eredményeket ért el.

"A piaci részesedésünk 9 százalékos, és mintegy 175 milliárd forintnyi hitelt helyeztünk ki fél év alatt. Azt gondolom, ez szép eredmény, ez is hozzájárult a gazdaság növekedéséhez és a vállalkozások munkájának segítéséhez."

Azt reméli, a most zajló folyamatokkal a lakosság és a vállalattulajdonosok is elégedettek lesznek.

Értékek

Személy szerint - mint mondta - "hisz" az agráriumban és az élelmiszeriparban.

"Vannak húzóágazatok Magyarországon, gondolhatunk itt az autóiparra, de másra is, például az energetikára, de

van értékünk, az pedig a termőföld, a víz, és ami ebből a kettőből lesz, az élelmiszer.

Ha megnézzük, mire lesz itt szükség a következő évtizedekben, akkor azt látjuk, hogy élelmiszerre biztosan. Aki ezzel foglalkozik, jó lóra tesz, ezért külön felállítottunk egy agrárüzletágat, megpróbáljuk a legjobban kiszolgálni azon ügyfeleleket, akik ennek az ágazatnak a zászlóvivői, akik lehetőséget látnak benne és boldogulni szeretnének. Korábban is hittünk bennük és ezután is így lesz" - jelentette ki Vida József, aki emlékszik még arra a világra, amikor még agrárvállalkozásoknak nem adtak hitelt a nagy bankok.

Hozzátette azért, hogy az agrárszektor szereplői "nem szeretik" a hitelt, kétszer meggondolják, mire lehet beruházni, lépésről lépésre haladnak, nem álmodoznak.

Alább megtekintheti, meghallgathatja az Aréna stúdiójában készült teljes beszélgetést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×