INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 4. kedd
Dominika, Domonkos

felvételi

keresztféléves képzések

felsőoktatás

Ez az utolsó felvételi, még kötelező nyelvvizsga nélkül

Ez az utolsó felvételi, még kötelező nyelvvizsga nélkül

Infostart

Már lehet jelentkezni a 2020 februárjában induló keresztféléves felsőoktatási képzésekre. A képzések választéka jóval szűkebb az őszieknél.

Keddtől lehet jelentkezni a 2020 februárjában induló keresztféléves felsőoktatási képzésekre. A jelentkezők november 15-ig dönthetik el, hogy mely egyetem vagy főiskola mely képzésén szeretnének továbbtanulni - közölte az Oktatási Hivatal . A leadott jelentkezéseket november 20-ig hitelesíteni is kell.

A Magyar Nemzet összesítése szerint 33 felsőoktatási intézmény kínál képzéseket, elsősorban mesterszinten. Nappali tagozaton 89-féle alapképzés, 11 osztatlan és 561 mesterképzés közül válogathatnak az felvételizők. A levelező és esti képzési formákat is beleszámítva 186 alapképzés érhető el, ám ezek mind fizetősek, ebben az eljárásban csak a mesterképzésekben lehet állami ösztöndíjas helyre pályázni. Ezeket nem csak a már diplomával rendelkezők jelölhetik meg, elég a tanév februári indulása előtt megszerezni a képzéshez előírt felsőfokú végzettséget.

Hely van bőven, az Eötvös Loránd Tudományegyetemre (ELTE) akár 23 ezer felvételiző is bejuthat, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) több mint 15 ezer, a Szegedi Tudományegyetem csaknem 14 ezer diákot tud fogadni.

A keresztféléves képzésekre az elmúlt évek tapasztalatai szerint országosan öt-hatezren jelentkeznek. Most amiatt felvételizhetnek többen, mert

ez az utolsó felvételi eljárás, amikor még nem kötelező az alap- és osztatlan szakokon az emelt szintű érettségi, illetve a középfokú nyelvvizsga.

Kérdés, hogy a szigorítás elkerülése érdekében mennyien hajlandók inkább az önköltség fizetését bevállalni.

A legnépszerűbb gazdálkodási és menedzsment alapszakot ezúttal is több intézményben meghirdették, az ára félévenként 180 és 315 ezer forint között mozog. Hasonló árfekvésben érhető el a kereskedelem és marketing- vagy a pénzügyi képzés is.

Aki orvosi, fogorvosi pályára készül, annak várnia kell jövő szeptemberig, ilyen képzések ezúttal sajnos egyáltalán nincsenek a választékban, de a népszerű villamosmérnök és gépészmérnöki szakok is kizárólag mesterképzésben érhetők most el.

A jelentkezők legfeljebb hat helyet jelölhetnek meg, ebből hármat díjmentesen, a továbbiakat pedig két-kétezer forintért. A már meglévő dokumentumokat, bizonyítványokat a jelentkezéskor kell feltölteni, a határidő után szerzettek pedig legkésőbb január 9-ig pótolhatók. A ponthatárokat várhatóan január 23-án hirdetik ki.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018