INFORÁDIÓ 
2020. február 22. szombat
Gerzson

a nap hírei

napinfo

inforádió

Történelmi mélypontra esett a forint árfolyama - a nap hírei

Infostart / InfoRádió

Már több mint százezer ember vastagbélrák-szűrését végezték el az országos szűrőprogramban. Olaszországban kormányalakítási megbízást kapott Giuseppe Conte ügyvezető kormányfő.

Történelmi mélypontra esett a forint árfolyama, az euróval szemben elérte a 331 forint 50 filléres szintet. Elemzők szerint a 340 forintos árfolyam is eljöhet két-három héten belül. A Magyar Nemzeti Banknak nincs árfolyamcélja - közölte az MNB a Reuters kérdésére, hozzátéve, hogy nem kommentálja a forint mozgását.

A második negyedévben is folytatódott a nemzetgazdasági beruházások dinamikus bővülése. A fejlesztések üteme majdnem 19 százalékkal haladta meg a múlt év időszakának szintjét - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. A beruházások összességében 20 százalékkal bővültek.

A magyar kormány ösztönzi a hazai és európai felsőoktatás minőségét és nemzetközi versenyképességét javító intézkedéseket - jelentette ki az innovációs miniszter. Palkovics László az ELTÉ-n beszélt erről, ahol bemutatták az Európai Bizottság Európai Egyetemek pályázatát. Ennek célja, hogy újonnan alapított szövetségek új, világszínvonalú, nemzetközi felsőoktatási intézményeket hozzanak létre. Az Európai Egyetemek szövetségébe öt magyar intézmény került be.

Az idén minden eddiginél többen nyaralhattak az Erzsébet-táborokban - emelte ki a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin hangsúlyozta: mintegy 130 ezren vehetnek részt a táborok programjain, összességében pedig csaknem 30 milliárd forintból újulnak meg az Erzsébet-táborok.

Már több mint százezer ember vastagbélrák-szűrését végezték el az országos szűrőprogramban, közülük 309-nél találtak rosszindulatú elváltozást. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár elmondta: az 50-70 éves korosztályban eddig 350 ezer vizsgálatra szóló meghívót küldtek ki.

Fejlesztik a járványügyi ellátást a nyíregyházi, az ungvári és a munkácsi kórházban egy határon átnyúló uniós program keretében. A cél, hogy a gyors és minőségi bakteriológiai vizsgálatok segítségével csökkenjen a veszélyes és fertőző kórokozók azonosításának ideje, kijutásának lehetősége, valamint rövidüljön a betegek kórházi kezelése.

A zuglói polgármester szerint lakhatási válság van Budapesten, a kormánynak nincs lakhatási politikája. Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt egy szakmai konferencián arra hívta fel a figyelmet, hogy mindennaposak a kilakoltatások, emellett rendkívüli az ingatlan- és az albérletárak emelkedési üteme.

Befejeződött a volt Olof Palme Ház rekonstrukciója. A Városliget legrégebbi és legimpozánsabb épülete régi pompájában Millennium Házaként ősszel nyitja meg a kapuit. Baán László, a Liget Projekt miniszteri biztosa az InfoRádiónak elmondta: az épület vadonatúj funkciót kap, a milleniumi korszakot idéző kávéház lesz benne, illetve egy interaktív Ligettörténeti kiállítás.

Olaszországban kormányalakítási megbízást adott Giuseppe Conte ügyvezető kormányfőnek az államfő. Az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt szerdán egyezett meg, hogy koalícióra lép. Giuseppe Conte a múlt héten lemondott, mert pártja koalíciós partnere, a jobboldali Liga kilépett a kabinetből.

Ukrajnában nagy többséggel jóváhagyta a parlament az új kormányfő kinevezését. Olekszij Honcsaruk az új köztársasági elnök, Volodimir Zelenszkij elnök jelöltje volt. A politikus az általa vezetett kabinet fő feladatának az ukrán gazdasági növekedés erősítését nevezte.

Amerikai cseppfolyós gázt ad el Lengyelország Ukrajnának. Az első szállítmányt novemberben fogadja a lengyel állami gázszállító, és a visszagázosítás után az év végéig továbbítja majd. Az ukrán gázvállalat jelezte: kész az energiahordozót Magyarországra, Romániába vagy Moldovába is szállítani.

A londoni Heathrow repülőtéren fognak drónokat reptetni brit klímaaktivisták azért, a kormány tegyen szigorúbb lépéseket a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért. A szeptember 13-tól tervezett akció növelheti a káoszt Európa legnagyobb légikikötőjében, ugyanis a British Airways pilótái is akkorra terveznek sztrájkot.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018