INFORÁDIÓ 
2020. április 6. hétfő
Bíborka, Vilmos

bánya

pilisvörösvár

mészkőbánya

Újranyithat egy bánya, nem kis káoszt okozva a Pest megyei város életében

Újranyithat egy bánya, nem kis káoszt okozva a Pest megyei város életében

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Újranyitna a régi mészkőbányát Pilisvörösváron egy cég – tudta meg az InfoRádió. Az engedélyezési eljárás már folyamatban van. Az önkormányzat szerint a beruházás jelentős környezetterhelést okozna, ezért ellenzi azt. Kedden közmeghallgatást tartanak az ügyben.

A Pest megyei Pilisvörösvár és Pilisszántó közötti három hektáros bányatelket 1995-ben alapította meg a Szolnoki Bányakapitányság. Az erdőkkel körülvett terület akkor a Rozmaring Kertészeti és Vagyonkezelő Kft. tulajdonában volt. A bánya jogilag még üzemel, de kitermelést évtizedek óta nem folytatnak benne. A környezete kiemelt védettséget élvez, de maga a telek nem, mert azt még a Nautra 2000 elnevezésű természetvédelmi program elindítása előtt jelölték ki.

A bányát a 2017-ben alapított, C&C Property Holding Kft. nevű építőipari vállalat akarja megnyitni, és

robbantásos technikával 2027-ig évente 50 ezer köbméter követ szeretne felszínre hozni belőle. A kitermelt anyagot naponta 10-15 kamion szállítaná el

– olvasható az ÖKO-AGRO-TOUR Kft. által készített 40 oldalas háttéranyagban, amit a pilisvörösvári önkormányzat hozott nyilvánosságra a honlapján.

A helyhatóság polgármestere ellenzi a bánya újranyitását. Gromon István azt írja a város weblapján, hogy a fúró-, őrlő- és törőgépekkel végzett kitermelés nagy zajjal, porral és forgalommal járna, ami a természetnek és az embernek is káros. "Ellehetetlenítik az életünket", fogalmaz a városvezető, aki arra kéri a lakosságot, hogy a lehető legnagyobb létszámban jelenjenek meg az Érdi Járási Hivatal által augusztus 27-én szervezett közmeghallgatáson, amelyen elmondhatják a véleményüket a beruházásról.

A hivatal már megindította a bányanyitás engedélyezési eljárását.

Az InfoRádió megkereste a polgármestert, de Gromon István azt üzente, hogy csak a közmeghallgatás után kíván nyilatkozni. Kérdéseiket elküldtük a C&C Property Holding Kft.-nek is, ezekre egyelőre nem érkezett válasz.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Újranyithat egy bánya, nem kis felfordulást okozva Pilisvörösvár életében
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018