Dusa Fanny dietetikus szerint már a zöldséges ételeket is lehet úgy készíteni, hogy egy hamburger ízélményét adja. Szejtánból, csicseriborsóból, cukkiniből és sárgarépából olyan fasírtot lehet készíteni, mely hasonlít a hamburgerhúsra – tette hozzá.
A húsmentes ételek fehérjetartalma attól függ, hogy milyen összetevőket használnak. A fontos aminosavak legkönnyebben húsételekkel vihetők be a szervezetbe. A vegetáriánusoknak a tejtermékek és a tojás nyújthat megoldást, a vegánoknak a gabonákkal, a krumplival és a hüvelyesekkel a szükséges aminosavak nagyrésze bekerül a táplálkozásba, de nem az ideális arányban – tájékoztatott a dietetikus.
Dusa Fanny arról is beszélt, hogy a vegán vagy vegetáriánus életmódot folytatók nem feltétlenül táplálkoznak egészségesen:
ők is fogyaszthatnak túl sok zsiradékot, vagy éppen kevés fehérjét.
A vegánoknál ráadásul súlyos vitaminhiányok is előfordulhatnak.