eur:
394.94
usd:
363.46
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Zsebpénzt is kapnak a külföldön nyelvet tanuló diákok az államtól

Már a szeptemberben kezdődő tanévben lehet jelentkezni a két hetes külföldi nyelvtanfolyamokra. Amellett, hogy a kormány fedezi a diákok utazását, szállását és a nyelvórákat, a tanulók zsebpénzt is kapnak.

Eredetileg a kormány diákonként 2000 euróval számolt, amely az utazáshoz, a szálláshoz és a nyelvtanfolyamhoz szükséges. Emellé

kaphatnak úgynevezett kiegészítő támogatást az utazó tanulók

– hangsúlyozta a magyar diákok külföldi nyelvi kurzusainak szervezéséért felelős miniszteri biztos. Mint mondta: az élet produkálhat olyan helyzeteket, amikor szükségük lesz készpénzre, például közlekedéskor.

Bartos Mónika elmondta, hogy folyamatos a kapcsolatfelvétel 1200 nyelviskolávan. Az angolul tanuló diákok az Egyesült Királyságba, Máltára, vagy Írországba utazhatnak, a németesek Ausztriába, vagy Németországba, a franciául tudók pedig Franciaországba. A célországot között ott van Kína is. Mivel azonban kínaiul nem sokan tanulnak, ezért utóbbi körülbelül 10-20 fiatalt érint majd évente – emelte ki. Törekednek arra, hogy ilyen hosszú útra csak iskolai keretek között, csoportosan mehessenek a diákok, míg a közelebbi országokba csoportosan, iskolai szervezésben és egyénileg is eljuthatnak.

A program már a következő tanévben elindul, szeptembertől folyamatosan tájékoztatják a részletekről az iskolákat, a szülőket és a diákokat – tette hozzá Bartos Mónika.

Januárban megnyílik a jelentkezőfelület, a pályázatokat pedig februárig elbírálják

– ígérte.

Elvileg 140 ezer olyan diák van, aki utazhatna, de a szervezők szerint az első évben jóval kevesebben, mintegy 40 ezren élnek majd ezzel a lehetőséggel. A költségvetésben 35 milliárd forintot különítettek el a diákok külföldi nyelvtanulására, ez a keret igény szerint bővíthető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Ugyan a tavalyi utolsó negyedévben végre nem nőtt tovább a sikeres csalások értéke az előző negydévhez képest, ám éves alapon még így is duplázást láthattunk. 2023-ban egyetlen év alatt 23,2 milliárd forintnyi sikeres visszaélés történt a nem kártyás elektronikus pénzforgalomban. A digitális pénzforgalom naposabb oldalát tekintve az látszik, hogy a mobilfizetések gyorsan terjednek, a kártyákkal már kétszer többet fizetünk, mint amennyi készpénzt veszünk fel velük, és a fizetési kérelmek száma is nagyot emelkedett. A hazai pénzforgalom legfontosabb trendjeiről júniusi Financial IT konferenciánkon részletesen is szó lesz.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×