INFORÁDIÓ
2022. július 2. szombat
Ottó

nyelvtanulás

kormány

külföld

Zsebpénzt is kapnak a külföldön nyelvet tanuló diákok az államtól

Zsebpénzt is kapnak a külföldön nyelvet tanuló diákok az államtól

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

Már a szeptemberben kezdődő tanévben lehet jelentkezni a két hetes külföldi nyelvtanfolyamokra. Amellett, hogy a kormány fedezi a diákok utazását, szállását és a nyelvórákat, a tanulók zsebpénzt is kapnak.

Eredetileg a kormány diákonként 2000 euróval számolt, amely az utazáshoz, a szálláshoz és a nyelvtanfolyamhoz szükséges. Emellé

kaphatnak úgynevezett kiegészítő támogatást az utazó tanulók

– hangsúlyozta a magyar diákok külföldi nyelvi kurzusainak szervezéséért felelős miniszteri biztos. Mint mondta: az élet produkálhat olyan helyzeteket, amikor szükségük lesz készpénzre, például közlekedéskor.

Bartos Mónika elmondta, hogy folyamatos a kapcsolatfelvétel 1200 nyelviskolávan. Az angolul tanuló diákok az Egyesült Királyságba, Máltára, vagy Írországba utazhatnak, a németesek Ausztriába, vagy Németországba, a franciául tudók pedig Franciaországba. A célországot között ott van Kína is. Mivel azonban kínaiul nem sokan tanulnak, ezért utóbbi körülbelül 10-20 fiatalt érint majd évente – emelte ki. Törekednek arra, hogy ilyen hosszú útra csak iskolai keretek között, csoportosan mehessenek a diákok, míg a közelebbi országokba csoportosan, iskolai szervezésben és egyénileg is eljuthatnak.

A program már a következő tanévben elindul, szeptembertől folyamatosan tájékoztatják a részletekről az iskolákat, a szülőket és a diákokat – tette hozzá Bartos Mónika.

Januárban megnyílik a jelentkezőfelület, a pályázatokat pedig februárig elbírálják

– ígérte.

Elvileg 140 ezer olyan diák van, aki utazhatna, de a szervezők szerint az első évben jóval kevesebben, mintegy 40 ezren élnek majd ezzel a lehetőséggel. A költségvetésben 35 milliárd forintot különítettek el a diákok külföldi nyelvtanulására, ez a keret igény szerint bővíthető.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Bartos Mónika a külföldi nyelvtanulásról
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018