eur:
395.08
usd:
370.84
bux:
65084.76
2024. április 19. péntek Emma
A balesetben részes, Magyarországra visszatérő Viking Sigyn szállodahajó a visegrádi hajóállomáson  2019. június 10-én. A hajó május 29-én ütközött össze a Hableány sétahajóval, amely felborult, majd elsüllyedt a Margit hídnál. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta további tizenhárom áldozat, köztük a Hableány matrózának holttestét találták meg és azonosították. A szállodahajó ukrán állampolgárságú hajóskapitányát halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlanságból elkövetett vízi közlekedés veszélyeztetése vétségének elkövetése miatt hallgatták ki gyanúsítottként és tartóztatták le.
Nyitókép: Cseke Csilla

Hajóbaleset: minden látható volt a Viking monitorján

Jól működtek a Viking Sigyn radarjai és kamerái is - írja a Bors az egyik ügyvéd tájékoztatása alapján.

A szakértői vélemények alapján a Viking Sigyn ukrán kapitányának a hajó kültéri kameráin keresztül látnia kellett volna a Hableány helyzetét és a balesetet is.

Valószínűleg ezeket a felvételeket akarata megnézni a tragédia után, amikor a laptopján próbált belépni a rendszerbe – írja a Bors.

A szakvélemény pontosan kimondja, hogy minden olyan technikai eszköz, ami a kapitány rendelkezésére állt, működött és jelzett a baleset napján. Ide tartoznak a radar jelzései és a kamerák is

– mondta a lapnak Gulyás Krisztián, a Hableány magyar kapitányának hozzátartozóit képviselő ügyvéd.

Az ukrán kapitány a telefonjával volt elfoglalva, nem vette észre az ütközést, az egyik utas szólt neki arról, hogy mi történt.

Hétfőn újabb feljelentés érkezett a dunai hajóbaleset ügyében a rendőrségre - közölte a BRFK. Gulyás Krisztián ügyvéd segítségnyújtás elmulasztása miatt tett feljelentést, mert szerinte nem csak a Viking kapitánya hibázott, hanem a baleset idején arra közlekedő másik szállodahajó parancsnoka is. A feljelentésben hamis tanúzás és hamis vád is szerepel a Viking hajóskapitánya ellen, aki az ügyvéd szerint valótlanságokat állított vallomásában.

Május 29-én a Hableány sétahajó a Margit híd közelében összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval és elsüllyedt. A Hableányon 33 koreai turista, valamint a kéttagú magyar személyzet utazott, közülük csak hét embert sikerült kimenteni. A szállodahajó kapitányát akkor vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetésével gyanúsította meg a rendőrség, a bíróság pedig június 1-jén elrendelte letartóztatását, ám akkor még lehetővé tették, hogy a kapitány 15 millió forint óvadék ellenében nyomkövető eszköz alkalmazásával Budapest területén bűnügyi felügyelet alá kerüljön, így a férfi akkor nem került letartóztatásba. A Kúria azonban az ügyészség indítványára július 29-én kimondta, hogy törvénysértő volt az óvadék engedélyezése, majd szintén az ügyészség indítványára a Budai Kerületi Bíróság július 31-én elrendelte a gyanúsított ismételt letartóztatását. Az ügyészség indítványában többek között arra is hivatkozott, hogy immár segítségnyújtás elmulasztásával is gyanúsítják a kapitányt.

A hajóbalesetről írt összes cikkünket itt lehet megtalálni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×