INFORÁDIÓ
2021. június 19. szombat
Gyárfás

m7-es

leállósáv

autópálya

bartal tamás

nemzeti útdíjfizetési szolgáltató

Összetorlódott járművek araszolnak az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, a töreki pihenőhely közelében, ahol a rendőrség és társszervei teljes kitereléses közlekedésrendészeti ellenőrzést tartanak.

Újabb információ az M7-es leállósávjának megnyitásáról

Infostart

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltatóhoz utasítás ugyan egyelőre nem érkezett, de készen állnak az M7-es leállósávjának megnyitására a nyári hétvégék túlterheltsége idejére - mondta a társaság vezérigazgatója.

A Balatonra vezető autópálya nyári hétvégenkénti túlterheltségére a leállósáv ideiglenes megnyitása lehet a megoldás - mondta a minap a Magyar Nemzetnek Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára, aki szerint informatikai megoldás segítségével ilyen módon enyhíteni lehetne az M7-es időszakonkénti túlzsúfoltságát.

Most Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója azt mondta,

amennyiben a leállósávot is megnyitnák a forgalom előtt, azt is ugyanolyan hatékonysággal képesek pásztázni a kamerák, mint a forgalmi sávokat,

így ott sem lesz érdemes bliccelni.

Az InfoRádiónak nyilatkozó közlekedésbiztonsági szakértő szerint ugyanakkor veszélyes is lehet, ha az autópályákon megnyitnák a leállósávot. Pausz Ferenc példaként említette, hogy nem lehetne leállni lerobbanás vagy műszaki hiba esetén.

A szakértő szerint az is veszélyes lenne, hogy megszűnne a gyorsítósáv, így a csomópontokban az autóknak szinte állóhelyzetből kellene az autópálya forgalmába csatlakozni. Pausz Ferenc úgy látja a leállósáv műszakilag sem alkalmas a folyamatos terhelésre, ezt nem erre tervezték, az alépítmény sem feltétlenül olyan, mint a folyópályáé.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az InfoRádióval azt közölte:

egyelőre csak elméleti lehetőségként vizsgálják a leállósáv időszakos megnyitását.

Ezt német mintára, kamera és informatikai rendszer kiépítése után lehetne csak megtenni. A tárca felhívja a figyelmet, hogy a leállósávot továbbra is csak vészhelyzetben, műszaki meghibásodás esetén, a lehető legrövidebb ideig használják az autósok.

Nyitókép: MTI Fotó: Varga György
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018