eur:
394.22
usd:
363.23
bux:
65526.66
2024. március 19. kedd Bánk, József
Összetorlódott járművek araszolnak az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, a töreki pihenőhely közelében, ahol a rendőrség és társszervei teljes kitereléses közlekedésrendészeti ellenőrzést tartanak.
Nyitókép: MTI Fotó: Varga György

Újabb információ az M7-es leállósávjának megnyitásáról

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltatóhoz utasítás ugyan egyelőre nem érkezett, de készen állnak az M7-es leállósávjának megnyitására a nyári hétvégék túlterheltsége idejére - mondta a társaság vezérigazgatója.

A Balatonra vezető autópálya nyári hétvégenkénti túlterheltségére a leállósáv ideiglenes megnyitása lehet a megoldás - mondta a minap a Magyar Nemzetnek Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára, aki szerint informatikai megoldás segítségével ilyen módon enyhíteni lehetne az M7-es időszakonkénti túlzsúfoltságát.

Most Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója azt mondta,

amennyiben a leállósávot is megnyitnák a forgalom előtt, azt is ugyanolyan hatékonysággal képesek pásztázni a kamerák, mint a forgalmi sávokat,

így ott sem lesz érdemes bliccelni.

Az InfoRádiónak nyilatkozó közlekedésbiztonsági szakértő szerint ugyanakkor veszélyes is lehet, ha az autópályákon megnyitnák a leállósávot. Pausz Ferenc példaként említette, hogy nem lehetne leállni lerobbanás vagy műszaki hiba esetén.

A szakértő szerint az is veszélyes lenne, hogy megszűnne a gyorsítósáv, így a csomópontokban az autóknak szinte állóhelyzetből kellene az autópálya forgalmába csatlakozni. Pausz Ferenc úgy látja a leállósáv műszakilag sem alkalmas a folyamatos terhelésre, ezt nem erre tervezték, az alépítmény sem feltétlenül olyan, mint a folyópályáé.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az InfoRádióval azt közölte:

egyelőre csak elméleti lehetőségként vizsgálják a leállósáv időszakos megnyitását.

Ezt német mintára, kamera és informatikai rendszer kiépítése után lehetne csak megtenni. A tárca felhívja a figyelmet, hogy a leállósávot továbbra is csak vészhelyzetben, műszaki meghibásodás esetén, a lehető legrövidebb ideig használják az autósok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×