eur:
389.35
usd:
362
bux:
68083.81
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Egy autós e-matricát vásárol okostelefonnal Győr közelében, az M85-ös gyorsforgalmi út felhajtójánál 2018. január 2-án. Január elsejétől díjkötelessé vált az M85-ös gyorsforgalmi út csornai elkerülőjének második szakasza. Szintén ettől az évtől érvényes, hogy a véletlenül díjköteles útszakaszra tévedő autósok a fizetős hálózatra lépéstől számítva hatvan percig megvásárolhatják az e-matricákat, az időkorlátot túllépve pótdíjat kell fizetniük.
Nyitókép: Krizsán Csaba

Dőlt a pénz a sztrádamatricákból

Rekord összeget, bruttó 186,3 milliárd forintot fizettek be a magyarországi utakat használók az idei első félévben, 15 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben az időszakban - mondta a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. vezérigazgatója.

Bartal Tamás ismertette, hogy az e-matricák vásárlásából bruttó 48,5 milliárd forint folyt be, 11 százalékkal több a tavalyi első félévinél. Az e-útdíj rendszerben, a 3,5 tonna feletti tehergépjárművek úthasználatából bruttó 137,8 milliárd forint bevétel származott, ami 19 százalékkal haladta meg az előző év első félévét.

A vezérigazgató hangsúlyozta: évek óta megfigyelhető tendencia, hogy a gazdasági növekedéssel együtt nő az útdíjbevétel is. A befolyt útdíj költségvetési bevétel, amit a hazai közutak fenntartására, karbantartására, javítására fordítanak.

Bartal Tamás kiemelte azt is, hogy a terveknek megfelelően erősítették a NÚSZ ellenőrzési tevékenységét, mert az elmúlt években emelkedett az utakat fizetés nélkül használók száma, különösen a külföldiek körében.

Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 16:15
×
×
×
×