INFORÁDIÓ 
2020. április 10. péntek
Zsolt

hajóbaleset

búvár

kitüntetés

A díjazottak és résztvevők a Magyar Búvár Szakszövetség kitüntetéseinek átadásán Budapesten, a Magyar Sport Házában 2019. július 5-én. Jobbra, elö Nyíri Iván, a Magyar Búvár Szakszövetség elnöke, mellette (j2) Szong Sun Kon, Dél-Korea katonai attaséja, bal szélen Zakarné Miklós Adrienn, a Magyar Búvár Szakszövetség főtitkára.

Búvárbotrány: kiemelték a Hableányt, aztán összevesztek

Infostart

A Magyar Búvár Szövetség (MBSZ) múlt héten 24 ipari és mentőbúvárt tüntetett ki, akik részt vettek a Hableány turistahajó balesete utáni mentésben. Közülük 15-en kapták meg a legmagasabb elismerésnek számító, négycsillagos búvárkitüntetést. Csakhogy sokan elvileg meg sem kaphatták volna.

Bár a szakma legelismertebb és legismertebb szakemberei szerint is elvitathatatlan, hogy a mentésében részt vevő búvárok nagy teljesítményt nyújtottak, de a kitüntettek közül jó néhányan hiányoztak. Nem kaptak négycsillagos elismerést például a Fővárosi Katasztrófavédelem búvárai, akik lelkileg talán a legmegterhelőbb feladatot végezték. Ők emelték ki annak a négy személynek a holttestét, akiket utoljára találtak meg a Hableány roncsában. Viszont olyan is megkapta a négy csillagot, aki az Index forrása szerint

„a mentés alatt a fedélzetről irányított és olykor kólát osztogatott a többieknek".

Arról, hogy kinek adományozhatják oda a legmagasabb elismerést, a Technikai Bizottság tagjai szigorú előírások alapján döntenek, de őket nem kérdezték meg. Elvileg a bizottság elnöke összehív egy háromcsillagos oktatókból álló tanácsot, akiknek a nemzetközi szövetség szigorú előírásait is figyelembe véve határoznak arról, hogy kik kaphatják meg a négy csillagot. Az egyik legfontosabb kritérium, hogy egy hosszan tartó folyamat, nem pedig egy egyszeri nagy cselekedet – például egy katasztrófaelhárítás – után adományozható. Az is fontos kitétel, hogy csak olyan búvár kaphatja meg a negyedik csillagot, aki korábban már megszerezte a harmadikat is. A kitüntettek között viszont volt olyan, aki csupán egycsillagos minősítéssel rendelkezett.

Az elismerésekről azonban ezúttal az MBSZ elnöksége zárt ülésen döntött, és az okleveleken, amelyeket a bizottság elnökének kellett volna aláírnia, az MBSZ elnökének szignója áll. Az érintettek közül a Technikai Bizottság elnöke nem akart nyilatkozni. Nyíri Iván, az MBSZ elnöke pedig azt mondta, hogy

"amíg külföldön a szarból is képesek várat építeni, mi, magyarok az aranyból is képesek vagyunk szart csinálni".

Az elismeréseket valószínűleg már nem vonják vissza, de az ügyet fegyelmi és etikai bizottság előtt is megvitatják majd.

A tragédiával kapcsolatos valamennyi hírünk ITT olvasható.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018