eur:
395.14
usd:
371.18
bux:
65348.24
2024. április 19. péntek Emma

A népesedési kihívásokkal indokolta a családvédelmi program jövő évi kiemelt szerepét a pénzügyminiszter - a nap hírei

Több mint 50 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen dolgoznak még a tűzoltók a csütörtöki viharkárok felszámolásán. A Kúriához fordul jogorvoslatért a dunai hajóbalesetben érintett ukrán kapitány ügyében a Legfőbb Ügyészség.

A népesedési kihívásokkal indokolta a családvédelmi program jövő évi kiemelt szerepét a pénzügyminiszter. Varga Mihály Parádon, a Fidelitas szabadegyetemén arról beszélt, hogy a költségvetés biztosítja a keretet a családvédelmi akcióterv, a gazdaságvédelmi program megvalósításához, amellett, hogy garantálja a biztonságot. Kiemelte, hogy 2013 óta tartósan az uniós átlag fölött teljesít a magyar gazdaság. Úgy fogalmazott, hogy a hatéves növekedési pályához hasonlót nem nagyon ismer a gazdaságtörténet.

Áprilisban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nettó átlagkeresete 246.800 forint volt, 9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - jelentette a KSH. Az év első négy hónapjában a bruttó és nettó átlagkereset egyformán 10,4 százalékkal nőtt. A Pénzügyminisztérium szerint a bérek minden ágazatban nőttek áprilisban, az átlag felett teljesített a turizmus, a vendéglátás, az építőipar, valamint egyes gépipari területek.

Több mint 50 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen dolgoznak még a tűzoltók a csütörtöki viharkárok felszámolásán. Mintegy tízezer fogyasztónál még nincs áramszolgáltatás. A térségi katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint a legkritikusabb pontok Kisvárda térségében, Nyírmadán, Pusztadoboson, Gyulaházán, Ajakon és Mátészalkán vannak. A legtöbb munkát a kidőlt, lehasadt faágak eltávolítása és a megrongálódott tetőszerkezetek ideiglenes helyreállítása adja. Megkezdődött a mezőgazdasági károk felmérése is. A Magyar Református Szeretetszolgálat országos gyűjtést hirdet a viharkár érintettjeinek.

Új történelmi rekordot ért el Magyarország nyári villamosenergia-fogyasztása csütörtökön. A MAVIR adatai szerint az új csúcs 6633 megawatt, ami 176 megawattal több, mint az eddigi. Kovács Gábor, a rendszerirányító általános vezérigazgató-helyettese elmondta: 27 fokos napi átlaghőmérséklet felett minden 1 fokos emelkedéssel körülbelül 100 megawatt, azaz mintegy 50 ezer háztartásnyi többlet teljesítményt igényel az ország.

A Kúriához fordul jogorvoslatért a dunai hajóbalesetben érintett ukrán kapitány ügyében a Legfőbb Ügyészség. Polt Péter legfőbb ügyész indítványában törvénysértőnek tartja, hogy a bíróság letartóztatás helyett bűnügyi felügyeletet rendelt el óvadék letétele esetén. Korábban több kerületi ügyészség fellebbezett a döntéssel szemben, részben azért, mert az ukrán gyanúsított magyarországi lakó-, illetve tartózkodási hellyel nem rendelkezik, továbbá felmerült annak a gyanúja is, hogy a hajóskapitány adatokat törölt a telefonjáról. A május végi balesetet heten túlélték, 26 holttestet megtaláltak, két embert még keresnek a hatóságok.

Felfüggesztette Szanyi Tibor alelnök és Fekete Zoltán Pest megyei elnök párttagságát az MSZP országos elnöksége. A két politikus ellen fegyelmi eljárás indult az európai parlamenti választás és a budapesti előválasztási kampány időszakában tett nyilatkozataik miatt. A felfüggesztés az eljárás időtartamára szól.

Összesen 38 milliárd forintot fizet a Mol-csoporthoz tartozó FGSZ Földgázszállító Zrt. a magyar államnak a magyar-szlovák földgázvezetékért - közölte a cég a BÉT honlapján. A vállalat ezzel megvásárolja a Magyar Gáz Tranzit Zrt-t. Az olajcég közleménye szerint az FGSZ, a Mol-csoport tagja, a magyarországi nagynyomású gázvezeték rendszer többségének tulajdonosa és üzemeltetője pénteken kötött erről megállapodást. Az üzlet lezárásához a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal jóváhagyása is szükséges.

Július elsejétől több poszton lesz változás a Budapest Airport menedzsmentjében. A cég közleménye szerint René Droese, az ingatlangazdálkodási és cargo üzletág vezetője veszi át a vállalat fejlesztési igazgatóságának irányítását. A vállalat kommunikációs igazgatóságának, illetve kormányzati kapcsolatainak irányítását pedig Valentínyi Katalin látja el a pozíciót 2008 óta betöltő Hardy Mihály, illetve Szarvas Gábor után.

Lezárta a Fenyő-gyilkosság vizsgálatát a rendőrség. Az ORFK közölte: a megalapozott gyanú szerint Gy. Tamás megbízásából P. Tamás szervezte meg, illetve adott utasítást Fenyő János megölésére, amelyet Jozef R. hajtott végre. A Nemzeti Nyomozó Iroda csütörtökön küldte el a Fővárosi Főügyészségnek a nyomozás iratait. Ezzel egy csaknem 22 évig tartó eljárás fejeződött be. Fenyő Jánost 1998. februárjában ölték meg.

Iránról, Szíriáról, Venezueláról és Ukrajnáról is tárgyalt az amerikai és az orosz elnök. Donald Trump és Vlagyimir Putyin másfél órán át tárgyalt egymással a G20 csúcs alkalmával Japánban. A megbeszélés után a Fehér Ház rövid tájékoztatást adott ki, amely alapján a két vezető egyetértett abban, hogy a kétoldalú kapcsolatok javítása mindkét ország és az egész világ érdekeit szolgálja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×