eur:
394.37
usd:
365.29
bux:
65565.66
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: pexels.com

NMHH: további öt évig szólhat az InfoRádió

Az InfoRádió Kft. kérelmére 2024 szeptemberéig megújította a rádió jogosultságát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.

A testület a szolgáltató kérelmére további öt évvel – 2024. szeptember 1-ig – megújította a Budapest 88,1 MHz körzeti rádiós frekvencián működő közösségi jellegű InfoRádió médiaszolgáltatási jogosultságát.

Az InfoRádió Magyarország egyetlen hírrádiója. 2000. október 2-án kezde meg a sugárzást, 12 évig a 95,8 MHz frekvencián szólt, 2012. szeptember elseje óta pedig a 88,1-en érhető el.

Más döntések

A Médiatanács megszüntette a Tardos 95,5 MHz helyi rádió közösségi használatára közzétett pályázati eljárását, miután arra nem érkezett ajánlat. A Balatonfüred 96,2 MHz-es helyi frekvencia közösségi használatának pályázati felhívására beérkezett két ajánlat alaki vizsgálata után pedig a tanács hiánypótlásra szólította fel mindkét pályázót: a Karc FM Média Kft.-t és az FM 4 Rádió Kft.-t is.

Engedélyezte a testület, hogy a Zalaegerszeg 88,9 MHz helyi rádiós frekvencia pályázati eljárásában nyertes, kereskedelmi jellegű 88,9 – Best FM június 20-a helyett augusztus 19-én kezdhesse meg működését, és lehetővé tette, hogy az Eger 100,7 MHz-es helyi frekvencián szóló, kereskedelmi jellegű 100,7 – BEST FM sajátos arculata, központi elemei és műsortervi vállalásai módosuljanak. A grémium közösségi médiaszolgáltatásként ismerte el a Cuttingroom Bt. által üzemeltetett Gólya Tv-t.

A Médiatanács véglegesítette és honlapján csütörtökön közzétette a Békés 94,4 MHz helyi rádiós frekvencia kereskedelmi jellegű használatát célzó pályázati felhívás szövegét, a pályázati ajánlatokat július 8-án lehet majd benyújtani. A tanács emellett elfogadta a Miskolc 95,1 MHz körzeti rádiós pályázat felhívástervezetét is, amit ugyancsak csütörtökön tett közzé honlapján.

Médiafelügyeleti döntések

A TV2 szolgáltatójára a testület 1,45 millió forintos bírságot szabott ki, amiért egy – a Mokka című reggeli műsor egy áprilisi adásában közzétett – tartalmat nem megfelelő időben és 12-es karikával sugárzott. A műsor egyik, szexuális aberrációt taglaló témafeldolgozása csupán este 9 és hajnali 5 óra között kerülhetett volna képernyőre, 16-os korhatár-besorolással.

A Rádió 1 szolgáltatóját 1,05 millió forintos bírság megfizetésére kötelezte a grémium, amiért a Balázsék című, a médiaszolgáltató által 12 éven aluliaknak nem ajánlottként besorolt műsorban áprilisban három reggeli alkalommal is különböző szexuális perverziókról tárgyaltak ellenpontozás nélkül, pedig az elhangzott tartalom kizárólag este 9 és hajnali 5 óra között kerülhetett volna adásba, 16-os korhatár-jelzéssel.

Egy márciusi adáshét vizsgálata alapján tízezer forint bírságot szabott ki a grémium a helyi, közösségi jelleggel a Dunakanyarban működő Mária Rádió Ibolya szolgáltatójára, mert eltért a Budapest 88,8 MHz-cel hálózatba kapcsolódás engedélyezett struktúrájától – kevesebb saját műsort és magyar zenét adott, mint ami a hatósági szerződésében szerepel –, továbbá több alkalommal nem a saját megnevezését használta.

A tanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét – köztük a szolgáltató által korábban elkövetett azonos tárgyú jogsértéseket – is figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmény adott formáját, mértékét.

A testület állampolgári bejelentés alapján eljárást indít a TV2-n bemutatott Bezár a bazár! május 10-ei adása miatt annak tisztázására, hogy a tartalomnak megfelelő korhatár-besorolást adott-e a médiaszolgáltató.

Továbbra is betartják a hírműsorok a húszszázalékos szabályt

Tavaly sem lépték át a hírműsorok a törvényben előírt húszszázalékos arányt a közvélemény tájékoztatását nem szolgáló bűncselekmények bemutatásában a Médiatanács által elfogadott tanulmány szerint, amely az M1 esti Híradó, a Duna TV Híradó, a Kossuth Rádió Déli Krónika, a TV2 Tények és az RTL Klub Híradó 2018-as adásait vizsgálta. A legmagasabb arányban továbbra is a Tények adott közre bűncselekményekről szóló riportokat (19%), ezt az RTL Klub Híradó követte 15,9 százalékkal (2017-hez képest némileg emelkedtek az arányok: akkor a Tények 15,6%-ot, az RTL Klub Híradója 14,9%-ot ért el). A hatóság vizsgálta a közélethez kevéssé kapcsolható, úgynevezett „azonnali hatást kiváltó”, érzelmekre ható hírek megjelenését is, amelyek magukba foglalják a bűncselekményekről szóló híradásokon túl – többek között – a háztartási, közlekedési, munkahelyi balesetekről és természeti katasztrófákról szóló riportokat. A Tények 48,9 százalékát, az RTL Klub Híradó 42 százalékát adták ilyen összeállítások, ami 2017-hez képest mindkét csatornánál emelkedést jelent (TV2: 46,9%, RTL Klub: 40,9%). A teljes tanulmány elérhető az NMHH honlapján.

Mecenatúraprogramban született döntések és filmszemle-támogatás

Húsz hangjáték kapott összesen 51,2 millió forintos támogatást a megvalósításhoz a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Programjának tavaly meghirdetett Cserés Miklós-pályázatán. Önálló hangjátékként készül majd el a Villámlik messziről… című pályamű az első világháború és a trianoni békeszerződés közti időről, Az utolsó parancs a Don-kanyar tragédiáiról, valamint a Semmelweis Ignácot középpontba állító A kézmosás fontosságáról című hangjáték. Tizenhét új sorozat is támogatást nyert, így adaptáció készül Szabó Magda Békekötés című hangjátékából, rádiójátékokban dolgozzák fel Tóth Krisztina novellafüzérét, a Széchenyi-anekdotákat és Móka Béla szabadulóművész történeteit. Sorozat születik Ferenc József ellopott koronájáról, illetve a világ első nemzetközi tudományos társaságát megalapító Born Ignác „kitömött” asszisztenséről is. A hipnózis halottja egy magyar médium tragédiájáról szól majd, a Hovatovább Magyarok pedig olyan híres magyarok történeteit meséli el, mint Teleki Sámuel vagy Herman Ottó. A Kékszakállú párkapcsolati vívódásokat dolgoz fel, az Ahogy megcsillan egy embercsempész után kutató fiúpárt követ, A gránátalma íze pedig a felnőtté válás kérdéseit boncolgatja majd. Gyerekeknek készül a Süsüke, a sárkánykirályfi, a Földanyó és a flórik népe, a Budapesti tündérmesék és a vízalatti kalandokkal teli A piros tengeralattjáró. A Múltaknák Salgótarján fiktív jövőjét dolgozza fel, az Osztozkodók pedig egy ellopott nyertes lottószelvényről szól majd.

A testület döntött a kedvezményezettekről a Magyar Média Mecenatúra Program helyi és körzeti televíziók számára meghirdetett, rendszeresen jelentkező hírműsorok, közéleti és kulturális magazinműsorok készítését támogató pályázatának első fordulójában is: huszonhét televízió összesen 124,4 millió forint támogatást kap. Hírműsorokat készít majd támogatással a Kapos Televízió, a Városi Televízió Eger, a Halas TV Kiskunhalasról, a Makói Városi TV, a Ceglédi és az Ózdi Városi Televízió, a Nyíregyházi Televízió és a Zemplén TV. A közéleti magazin kategóriában sikeresen pályázott: a Városi Televízió Bóly, a Városi Televízió Füzesabony, a Dunaföldvár TV, a VTV Mór, a Hajdúnánási Televízió, a Gotthárd TV, a Régió TV Esztergom és az RTV Szekszárd. A Debrecen Televízió, a százhalombattai Halom Televízió, a TV Budakalász, az Érd TV, a Pápa Városi Televízió, a Városi TV Szeged, a nyíregyházi Kölcsey Televízió, a Zalaegerszegi és a Bajai Televízió, a Somogy TV és a pécsi Pannon Televízió kulturális magazinműsor készítésére fordíthatja az elnyert összeget.

A Médiatanács mecenatúraprogramjában idén is lehetőségeket nyújt műszaki fejlesztésekre a közösségi tévéknek és rádióknak az e heti ülésen elfogadott, 110 millió forint keretösszegű, pályázati felhívás révén. Az első fordulóra július 11-ig kizárólag elektronikus úton lehet jelentkezni, A nyertes pályázók a tervezett összköltség maximum 80 százalékára kaphatnak támogatást, a közösségi televíziók legfeljebb ötmillió, a közösségi rádiók hárommillió, a kisközösségi rádiók egymillió forint összegben juthatnak fejlesztési forrásokhoz.

A testület idén is 1,8 millió forinttal támogatja a szeptember 14-ei XV. Göcsej Filmszemle nyerteseit a kisjátékfilm, a dokumentumfilm és a filmetűd kategóriákban. Az első helyezettek 250 ezer forintot kapnak, a második és harmadik dobogósok 150, illetve 100 ezer forintot, továbbá újból kiosztják a 300 ezer forintos Szalay Annamária-filmdíjat is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Telt ház közelében a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciája!

Telt ház közelében a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciája!

Óriási az érdeklődés a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment 2024 című konferenciája iránt, amelyen várhatóan Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára is részt vesz. Az egésznapos szakmai rendezvény teltház közelében jár, már csak néhány szabad hely van, így érdemes sietni a regisztrációval, amelyet itt tud megtenni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×