eur:
394.5
usd:
370.35
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Keresik a megoldást a Hableány kiemelésére - a nap hírei

Kezdeményezte a dunai balesetben érintett szállodahajó kapitányának letartóztatását az ügyészég. Jövő márciusra halasztotta júliusról az azonnali fizetési rendszer bevezetését a nemzeti bank. A katolikus és ortodox egyház testvériségéről beszélt Ferenc pápa Bukarestben. A nap legfontosabb hírei május 31-én.

Kezdeményezte a dunai balesetben érintett szállodahajó kapitányának letartóztatását az ügyészég. A vádhatóság indoklása szerint csak a kényszerintézkedéssel biztosítható az ukrán állampolgárságú gyanúsított jelenléte az eljárásban. A Belügyminisztérium közleménye szerint a szakemberek jelenleg egyedi megoldást keresnek az elsüllyedt sétahajó vagy a hajótestben rekedt áldozatok kiemelésére, mivel a Duna vízállása magas, a sodrás nagyon erős és a vízben gyakorlatilag semmit nem látnak a búvárok. A Hableány nevű sétahajó szerda este ütközött össze egy szállodahajóval és süllyedt el a Margit hídnál. A fedélzetén lévő 33 dél-koreai turista és a kétfős személyzet közül heten meghaltak, heten megsérültek, 21 embert még keresnek.

Lassuló európai környezetben növekszik a magyar gazdaság, ezért volt szükség a gazdaságvédelmi akciótervre - jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban azt mondta: az intézkedések nagy része a kis- és közepes vállalkozások támogatására koncentrál. Ez részben adócsökkentés, adókedvezmény és különböző támogatások segítségével valósul meg. A kormányfő szólt arról is, hogy először el kell dönteni, hogy kik lesznek a legfontosabb európai uniós szervezetek vezetői, utána jöhetnek a pártkérdések. Orbán Viktor hangsúlyozta: a Fidesz jelenleg a Néppárt tagja, és a pártcsalád jövőjétől függ, hogy a magyar kormánypárt hol folytatja.

Az uniós ügyekért felelős államtitkár szerint a két nagy tagállam, Franciaország és Németország megegyezése döntheti el, hogy miként jelölik majd az unió leendő vezetőit. Varga Judit az InfoRádió Aréna című műsorában megismételte: a csúcsjelölti rendszer nem automatizmus, és a magyar kormány nem támogatja a csúcsjelölteket, vagyis a néppárti Manfred Webert, valamint az európai szocialisták jelöltjét Frans Timmermanst.

A falvakban minden otthont teremtő jogosult lesz az 5 millió forintos áfa-visszatérítésre jövő év elejétől - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár elmondta: a most bejelentett áfa-visszatérítés abban különbözik a falusi csoktól, hogy nem kell igényelni, és nem kötik gyermekvállaláshoz a támogatást, vagyis mindenkire vonatkozik, aki kistelepülésen új lakóingatlant épít, illetve használt lakóingatlant bővít, felújít.

Jövő márciusra halasztotta júliusról az azonnali fizetési rendszer bevezetését a nemzeti bank. A jegybank közleménye szerint nyáron csak a rendszer éles próbaüzeme kezdődik, a lakossági és vállalati ügyfelek számára az azonnali fizetés 2020. március 2-ától lesz elérhető.

Az első negyedévben 5,3 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék a múlt év azonos időszakához viszonyítva. A legnagyobb mértékben a piaci szolgáltatások, az ipar és az építőipar járult hozzá a növekedéshez - erősítette meg második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal. Az előző negyedévhez mérten másfél százalékkal bővült a GDP. A mezőgazdaság ismét csökkent az előző év azonos időszakához képest. A háztartások fogyasztási kiadása 2,6 százalékpontot tett hozzá a gazdasági növekedéshez.

Állami számvevőszéki vizsgálatot javasol Zuglóban a kerület pénzügyi helyzetének tisztázására a főpolgármester. Tarlós István az M1-en úgy vélte: a Karácsony Gergely vezette kerületben a tények és az onnan érkező iratok ellentmondanak a polgármester kommunikációjának. Karácsony Gergely egy más témában tartott tájékoztatón kérdésre válaszolva azt hangsúlyozta: Zuglónak nincs adóssága, szemben a fővárossal.

Önálló főpolgármester-jelöltet állít a Momentum, személyéről vasárnap dönt a párt küldöttgyűlése. Németh Gyöngyvér, a Momentum sajtóreferense az Indexnek azt mondta, hogy a jelölt elindulna Karácsony Gergellyel szemben az ellenzéki előválasztáson. Az Azonnali.hu úgy tudja, hogy Kerpel-Fronius Gábor, a 13. kerületi pártszervezet 52 éves elnöke és a küldöttgyűlés tagja lehet a jelölt.

A katolikus és ortodox egyház testvériségéről beszélt Ferenc pápa Bukarestben. A katolikus egyházfő a román ortodox egyház zsinata előtt arra bátorította a keresztényeket, hogy ne engedjenek a gyűlölködés kultúrájának. A pápa előzőleg a politikai, gazdasági, társadalmi és szellemi erők együttműködését sürgette a bukaresti elnöki hivatalban. Az egyházfő szombaton a romániai katolikusok között többségben lévő magyar hívők legjelentősebb zarándokhelyén, a csíksomlyói hegynyeregben tart szentmisét.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×