INFORÁDIÓ 
2020. április 10. péntek
Zsolt

rotavírus

vakcina

védőoltás

Fontos oltás hiányzik a patikák polcairól

Fontos oltás hiányzik a patikák polcairól

Országos hiány van a rotavírus elleni védőoltásból, június 17-ig, gyártási gond miatt – derült ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adatbázisából. A Rotarix-vakcina beadatását 6 hónapnál fiatalabb csecsemőknek ajánlják, szájon át adható, két adagban, amelyek között négy hétnek kell eltelnie.

A rotavírus ellen Magyarországon két oltás van forgalomban, ezek közül a Rotarix hiányzik.

Ha a kétadagos oltás második adagját nem tudják beadni az első után négy héttel, akkor nem lesz megfelelő a védettség. Ha csak csúszik, az még nem gond, bár ez annak is függvénye, mennyi idő telik el. Egy-két hét még nem gond, de például egy 2-3 hónapos csúszás már nem vezet megfelelő védettséghez – mondta az InfoRádiónak Póta György. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke hozzátette: mindkétféle oltóanyagot 6 hónapos kor előtt el kell kezdeni, egyiket 6, másikat 8 hónapig be is kell fejezni. Az ajánlott kezdés azonban a 2-3 hónapos kor.

A Rotarixból az OGYÉI szerint június 17-ig van hiány, így azok a gyermekek, akik most 6 hónaposak, lemaradhatnak az oltásról. Nekik beadható a másik rotavírus elleni oltás, amiből elvileg nincs hiány, ám elég nehéz hozzájutni - mondta a szakember. A hivatalos adatbázis viszont azt erősíti meg, hogy az elérhető.

Fontos tudni, hogy a két oltóanyag nem "keverhető", vagyis akik a Rotarixból kapták az első adagot, azok nem kaphatják meg a másodikat a másik vakcinával - hangsúlyozta Póta György.

Bár a rotavírus elleni oltás nem kötelező – ezért is fordulhat elő hiány –, a rotavírus gyakori kórokozó, ami magas lázat, hányást és több napig tartó hasmenést okoz. Folyadék- és ionvesztés, valamint kiszáradás lehet a következménye, csecsemőknél akár órákon belül, ezért olyan veszélyes.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Fontos oltás hiányzik a patikák polcairól
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018