INFORÁDIÓ
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma

rendőrség

videó

közlekedés

Egy autós videó alapján is eljárást indíthat a rendőrség

Egy autós videó alapján is eljárást indíthat a rendőrség

Infostart / InfoRádió

Akár egy videófelvétel alapján is indulhat eljárás a szabályszegő autósok ellen, ehhez azonban több feltételnek is teljesülnie kell.

A múlt héten az Infostart birtokába jutott egy videófelvétel, amelyen egy, egymás után több szabálytalanságot elkövető sofőr manőverei láthatók. Az Országos Rendőr-főkapitányság a felvétel alapján eljárást indított a sofőr ellen.

Az ügy apropóján megkerestük az ORFK-t, ahonnan írásban azt a választ kaptuk, hogy a rendőrség a látókörébe kerülő, kiemelt tárgyi súlyú szabályszegés, vagy bűncselekmény gyanúját felvető esemény esetén hivatalból eljárást indít.

Ám azzal, hogy a hatósághoz eljut egy felvétel, még nem indul automatikusan eljárás. Ehhez több dolog is kell. Például az, hogy

  • azonosítható legyen a helyszín,
  • hogy valóban szabályt sértett-e a sofőr, és
  • hogy kiderüljön, Magyarországon történt-e az eset, hiszen a magyar hatóságok csak a határokon belül járhatnak el.
  • A felvétel készítésének idejét is ismerni kell, mert ilyen esetekben is létezik elévülés.

Ráadásul, mint az ORFK leveléből kiderül, a felvételen szereplő időpont nem elég, azt ugyanis a felvétel készítője állítja be a készüléken. Ebből az következik, hogy egy ilyen felvétel megszerzése után újabb bizonyítékokat kell gyűjteni - például a készítő tanúvallomását.

Magyarország útjain, főleg Budapesten gyakran találkozni kisebb-nagyobb szabálysértéseket elkövető autósokkal. Az ORFK Baleset-megelőzési osztálya épp a múlt héten tett közzé egy felmérést a témában - mondta el az InfoRádiónak Berzai Zsolt rendőr-alezredes. Ebből az derült ki, hogy a magyar járművezetők fele, egész pontosan 51 százaléka együttműködő, nyugodt sofőrnek számít, vagyis defenzívnek mondható.

"A fiatalok és a fővárosiak kevésbé tűnnek előzékenynek a volán mögött, míg a vidékiek és az idősebbek nagyobb körültekintéssel vesznek részt a forgalomban"

- mondta Berzai Zsolt.

A közlekedési szabályok mindenkire egyaránt vonatkoznak, így a forgalom akkor működhet rendesen, ha ezeket a szabályokat mindenki betartja, és ha kell, a többi közlekedővel előzékeny és udvarias - tette hozzá a rendőr-alezredes.

Nyitókép: Infostart

Kapcsolódó hang

Rendőrségi eljárás közelekdési videó alapján
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018