eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Érvényesnek találta az úgynevezett túlóratörvényt és a közigazgatási bíróságokról szóló jogszabályt az Alkotmánybíróság - a nap hírei

Javította idei és jövő évi magyar GDP-növekedési előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap. Izraelben az első becslések szerint a jelenleg kormányzó Likud és a Kék-fehér párt fej-fej mellett végzett a parlamenti választáson.

Érvényesnek találta az úgynevezett túlóratörvényt és a közigazgatási bíróságokról szóló jogszabályt az Alkotmánybíróság. A testület elutasította az ellenzéki képviselők beadványát, amely szerint a két javaslat december 12-i elfogadásának körülményei házszabályba és alaptörvénybe ütközőek, így közjogilag érvénytelenek. Az MSZP-Párbeszéd szövetség szerint döntésével az Alkotmánybíróság a kormányt szolgálta ki. A két párt az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul jogorvoslatért. A Jobbik és a Demokratikus Koalíció is elfogadhatatlannak tartja a döntést. A két tömörülés felidézte, hogy az érintett jogszabályok ügyében tart az Európai Bizottság vizsgálata.

Javította idei és jövő évi magyar GDP-növekedési előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap. A prognózis szerint a magyar gazdaság idén 3,6 százalékkal, jövőre pedig 2,7 százalékkal nőhet. Az éves átlagos infláció gyorsulhat: 3 százalék feletti lehet az idén és jövőre is. Az IMF várakozása szerint a munkanélküliségi ráta ebben az évben 3,5 százalékra, jövőre pedig 3,4 százalékra csökkenhet.

Márciusban átlagosan 3,7 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a tavaly októberi 3,8 százalékos inflációs adatot leszámítva a fogyasztói árak 2013 januárja óta nem emelkedtek ilyen mértékben egy év alatt.

Az online adózási lehetőségekről, az okos-vámszabad területekről, valamint az infokommunikációs technológiákról tárgyalt a magyar pénzügyminiszter a Huawei regionális elnökével Pekingben. Varga Mihály hangsúlyozta: a Huawei Magyarország második legnagyobb kínai befektetője. A cég emellett a következő években tovább segíti a szélessávú internet kiépítését.

Rekordévet zárt tavaly a Nemzeti Befektetési Ügynökség, 98 projektet több mint 4,3 milliárd euró tőkebefektetéssel támogatott. Ez 23 százalékkal több 2017. évinél. A szervezet közleménye szerint a befektetéseknek köszönhetően több mint 17 ezer új munkahely jön életre Magyarországon.

Ma átlagosan több mint három hetet kell várnia egy betegnek, hogy bejusson egy szakrendelésre. A Medicina 2000 Járóbeteg Szakellátási Szövetség legújabb felméréséből az derül ki, hogy a leghosszabb várakozási idő a kardiológiai szakrendeléseknél van, ott akár 50 nap is eltelik, mire bejut a beteg. Pásztélyi Zsolt elnök az InfoRádióban ezt népegészségügyi szempontból is aggasztónak nevezte.

A miniszterelnök szerint civilizációs válsággá szélesedett az Európát érintő migrációs válság. Orbán Viktor az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete épületének avatásán Piliscsabán úgy fogalmazott: az iszlám kultúra új területeket foglal magának azzal, hogy egyre nagyobb számban telepednek le muszlimok Nyugat-Európa városaiban.

Az európai parlamenti választások eredményét követő és bemutató új weboldalt indított az Európai Parlament. Az oldal elmagyarázza a nemzeti választási rendszert, és tájékoztat a választás napjáról, a választási korhatárról, a regisztrációs határidőről, a szavazáshoz szükséges dokumentumokról.

További piacnyitást és egyenlő bánásmódot ígért az európai cégek számára a kínai kormányfő a távol-keleti ország és az Európai Unió brüsszeli csúcsértekezleten. A két fél közös zárónyilatkozata szerint az Európai Unió és Kína is vállalta piacának szélesebb körű, egyszerűbb és megkülönböztetéstől mentes megnyitását. A találkozón megállapodás született az ipari szubvenciókkal összefüggő aggályok kezeléséről is.

Nagy többséggel jóváhagyta a londoni alsóház, hogy kezdeményezze a Brexit további halasztását a brit miniszterelnök a szerdai uniós csúcson. A képviselők már hétfőn törvénybe iktatták azt az ellenzéki indítványt, amely egyenesen kötelezi Theresa May miniszterelnököt a Brexit-határidő további hosszabbításának kezdeményezésére, elkerülendő a megállapodás nélküli kilépést az unióból.

Izraelben az eső becslések szerint a jelenleg kormányzó Likud és a Kék-fehér párt fej-fej mellett végzett a parlamenti választáson. A kis pártok eredménye alapján várhatóan a Benjamin Netanjahu miniszterelnök vezette Likud alakíthat majd kormányt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×