INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 15. szombat
Mária

napszemüveg

szem

uv-sugárzás

Innen tudjuk, hogy melyik a jó napszemüveg

Innen tudjuk, hogy melyik a jó napszemüveg

Több szembetegséget is okozhatnak a káros UV-sugarak, amik ellen érdemes megfelelő napszemüvegekkel védekezni - hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának adjunktusa, Schneider Miklós.

Hosszú és rövidtávú hatása egyaránt van annak, ha valaki nem megfelelő napszemüveggel ugrik neki a nyárnak - figyelmeztetett az InfoRádióban Schneider Miklós, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Kilinikájának adjunktusa.

"Két fontos szembetegség is van,

amit bizonyítottan okoz az UV-sugárzás: az egyik a szürkehályog, a szemlencsének az elhomályosodása, a másik a kúszóhályog, ami egy kötőhártya-vastagodás, ez a szaruhártyára is rákúszik"

- ecsetelte Schneider. Mindkét betegség évek, évtizedek alatt alakul ki, de mindkettő műtéti úton gyógyítható.

Az UV-hatásnak betudható a különféle daganatok, rákos megbetegedések kialakulása, hasonlóan a bőrhöz; a szemhéjon is kialakulhat rák (kis barna foltok formájában látszik), illetve a szem belsejében is, ami sokáig rejtve marad, nem okoz tüneteket.

"Pici látótérkiesés formájában okozhat panaszt. Ha az éleslátás mezejében fejlődik, akkor szerencsésen korán felismerhető"

- tette hozzá.

A védekezéssel kapcsolatban olyan napszemüvegek vásárlására buzdít, amelyek az UV-sugárzást 100 százalékosan blokkolják.

"Erre kétféle jelölés szokott utalni: a 100 százalékos UV-szűrő vagy az UV-400-as megjelölés, ami azt jelenti, hogy 400 nanométerig blokkolja a fénysugarakat, ez a látható tartomány alatt van; a látásunkat nem befolyásolja, a káros sugarakat viszont kiszűri" - mutatott rá a szakember.

Nyitókép: Pexels

Kapcsolódó hang

UV-sugarak és látás
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018