eur:
393.1
usd:
367.2
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay.com

Megszűnik az egészségügyi rendszer egyik rossz szokása

Áprilistól megújul a kórházakban a várólisták rendszere. A cél, hogy a műtéti lehetőségeket kihasználva az intézményekben a lehető legkorábban operálják meg a betegeket – mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója. Kiss Zsolt hangsúlyozta, nem a szankcionálás a lényeg.

Ha egy kórházban heti tíz műtétet tudnak végezni, az az elvárás, hogy ezt a mennyiséget töltsék fel a várólistáról. A gyakorlat szerint azonban ez nem mindig történik így - mondta Kiss Zsolt. Az áprilisban induló új rendszer szerint az egészségügyi intézményeknek lehetőleg a legkorábbi elérhető időpontot kell adnia a betegnek.

Egy csípőprotézis-beültetésnél átlagosan nem kell 2-3 hónapnál többet várni, viszont olykor előfordulnak ennél sokkal hosszabb várakozási idők – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója. Az új rendszer – az előbbi példával élve – heti 8-9 műtétet betervez, az akkut műtétekre tartalékot képezve.

Ha egy beteget hátrébb vagy előrébb kívánnak sorolni, azt a rendszer nem engedi az orvos írásos indoklása nélkül.

Ez azonban 2012 óta így van – emlékeztetett Kiss Zsolt. Ha szakmailag indokolt a műtéti időpont áthelyezése, nem jár érte szankció. A rendszer akkor szankcionál, ha nem megfelelően rögzítették a tervezett időpontot, vagy nem jelezték, hogy elvégezték a műtétet. Változás azonban, hogy bekerül egy új szankcionálási elem:

azt is büntetik, ha nem a legkorábbi időpontot adják a betegnek.

Ezzel az intézkedéssel az is elkerülhető, hogy az orvos hálapénzért cserébe korábbi időpontot tudjon biztosítani a beteg számára – tette hozzá a főigazgató.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×