INFORÁDIÓ
2023. március 26. vasárnap
Emánuel

kemoterápia

rák

pajkos gábor

kezelés

egészségügy

Új eljárásrend érvényesülhet a rákbetegek kezelésében

Új eljárásrend érvényesülhet a rákbetegek kezelésében

Infostart / InfoRádió

Összesen 37 új kemoterápiás protokoll bevezetését javasolta a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság. Ez azt jelenti, hogy a már meglévő gyógyszerek alkalmazható kombinációit frissítenék - mondta el az InfoRádiónak Pajkos Gábor, a társaság elnöke.

Több tucat új kemoterápiás protokoll hivatalos bevezetését javasolja a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT). A testület írásos közlésében hangsúlyozza, hogy az onkológusok javaslatai nem új gyógyszerekre vonatkoznak, hanem a jelenleg is elérhető és államilag finanszírozott gyógyszerek alkalmazásában adnának nagyobb mozgásteret az onkológiáknak.

Eddig úgy volt, hogy a diagnosztizált rákos megbetegedésekkel és lokalizációjukkal kapcsolatban megvoltak a szakirodalmi protokollok, ám az idő mintha eljárt volna ezek felett:

új gyógyszerek jelentek meg, ezáltal pedig új gyógyszeres kombinációk váltak lehetségessé,

és - mint azt Pajkos Gábor, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság elnöke az InfoRádiónak elmondta - a régebbi gyógyszereknek pedig új lokalizációs lehetőségei is megjelentek.

A gyógyszerkutatásoknak csak egy része irányul új hatóanyagok kifejlesztésére, világszerte számtalan vizsgálat zajlik arról, hogy a már engedélyezett gyógyszereket milyen ütemezés szerint vagy milyen kombinációban érdemes alkalmazni ahhoz, hogy abból a beteg a legtöbbet profitálhassa. Ezeket az eredményeket a nagy nemzetközi orvosi szervezetek folyamatosan publikálják, és ezek alapján rendszeresen finomítják a terápiákra vonatkozó ajánlásaikat is.

Az MKOT legutóbbi kongresszusán megállapodott a Nemzeti Egészségbiztosítási Alappal, hogy az orvostársaság egy javaslatcsomagban foglalja össze, milyen kemoterápiás protokollokat hiányolnak a kezelőorvosok Magyarországon.

"Társaságunk arra tett ígéretet, hogy összegyűjti azokat a szakmai javaslatokat, amelyeket a kollégák a mindennapi gyakorlatban alkalmazott új protokollok kapcsán tettek, és ezt juttattuk most fel a finanszírozó felé"

- számolt be röviden a folyamatról Pajkos Gábor.

Az MKOT felhívására fővárosi és vidéki kórházakból, egyetemi klinikákról érkeztek javaslatok, ezek alapján kiderült: az onkológusok több mint harminc új daganatellenes kezelési protokoll bevezetését tartják indokoltnak, az orvostársaság ez alapján előterjesztette módosítási kérelmét. A protokollok szabják meg a daganatellenes terápiák kezelési rendjét; tartalmazzák, hogy adott daganatokat mely daganatellenes szerekkel, azok milyen kombinációjában, mennyiségében, időbeni ütemezésében, hány ciklusban kell kezelni. Indokolt esetben el lehet térni a protokolltól, viszont ez többlet adminisztrációval jár az osztályok számára.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Új kemoterápiás protokollok
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018