eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Pixabay
Nyitókép: Pixabay

A klímaváltozás új feladatokat hoz a Főtávnak

A klímaváltozás jeleként érzékelhető az elmúlt évtizedben a havi átlaghőmérsékletek emelkedése, ez azonban nem jelenti azt, hogy kevesebb hőenergiára van szükség – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Mitnyan György, a Főtáv Zrt. vezérigazgatója.

2015-ben a klímaváltozás nagy dilemma elé állította a vállalatot – árulta el a vezérigazgató. El kellett dönteniük, hogy maradnak-e egy lábon álló, kizárólag fűtést kínáló távhőszolgáltató, vagy reagálva a globális felmelegedésre, a hűtési technológiák, valamint a napenergiafelhasználás felé fordulnak. A vezetőség akkor arra jutott, hogy

a 40 százalékos piaci részesedésük mellett hűtési és napelemüzletággal bővülnek.

Ez a munka most már ott tart, hogy Budapest legnagyobb hűtési projektjeit – a Városliget Zrt. által épített múzeumi negyedet és az állatkert biodómját – a Főtáv Zrt. fogja hideg energiával ellátni. Mint mondta, ehhez az üzletághoz egyedi, helyi megoldásokra van szükség, a hosszú vezetékrendszerek ugyanis nem alkalmasak a hideg energia szállítására. Helyben mindig a leginkább környezetkímélő technológiát, megoldást igyekeznek megtalálni – hangsúlyozta Mitnyan György.

„Bizony melegszik a környezetünk, még ha óvatosan fogalmazunk is, nem tudjuk tagadni, hogy a felmelegedésnek a Celsius-fokban vagy töredékfokokban mérhető jelei a budapesti klímában is jelen vannak”

– fogalmazott a szakember.

A beszélgetést teljes hosszában meghallgathatják ma este hat órától az InfoRádió Aréna című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×