INFORÁDIÓ
2021. augusztus 4. szerda
Dominika, Domonkos

hankook

sztrájk

vdsz

A Hankook gumigyár Dunaújváros határában.

Folytatódik a sztrájk a Hankook-gyárban

Infostart

A Hankook Tire Magyarország Kft. rácalmási gyárában kedden délután kezdődött munkabeszüntetésben a dolgozók 70 százaléka vesz részt.

Nem lankadt a sztrájkkedv, további napokban tudjuk biztosítani a sztrájkban lévő dolgozók támogatását - jelentette ki az InfoRádióban a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke. Székely Tamás hozzátette: a kedd délután kezdődött munkabeszüntetésben a dolgozók 70 százaléka, 2100 fő vesz részt.

"Úgy tapasztaltuk, hogy a munkáltató nem hajlandó a sztrájk negyedik paragrafusát betartani, ami arról szól, hogy a sztrájk ideje alatt köteles az egyeztetést folytatni" - jelentette ki Székely Tamás, hozzátéve: a termelés a munkáltató kommunikációja ellenére jelentősen és folyamatosan esik.

Főként a több műszakban dolgozók vesznek részt a sztrájkban, az egyműszakos munkarendben foglalkoztatottak nagy része felvette a munkát. Emiatt a cég vezetése módosította a nappali munkarendben dolgozók munkaszerződését, annak érdekében, hogy több műszakba is be lehessen osztani őket.

A termeléskiesést a cég a nappali munkarendben foglalkoztatottak munkaidejének növelésével próbálja csökkenteni - mondta a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke.

A bértárgyalások előmozdítása érdekében a szakszervezet kérte a Hankook magyar vezetését, hogy vegyék fel a kapcsolatot a vállalat dél-koreai tulajdonosával. A kérésnek azonban a magyarországi cégvezetés nem tett eleget, ezért a szakszervezet most azt fontolgatja, hogy közvetlenül keresik meg a vállalat tulajdonosait Dél-Koreában - mondta a szakszervezeti vezető az MTI-nek.

A szakszervezet szerint feszült légkör alakult ki a rácalmási gyárban, ugyanis a cégvezetés tudatta a dolgozókkal, hogy

a munkabeszüntetés ideje alatt az abban részt vevő dolgozóknak nem jár a jelenléti bónusz, és a sztrájkolók az éves egyéni bónuszuktól is elesnek

- jelentette ki a VDSZ elnöke. Ezzel párhuzamosan azonban a cégvezetés mindent megtesz azért is, hogy pozitív ösztönzőkkel vegye rá a sztrájkolókat a munkára, így például azoknak, akik a sztrájk helyett dolgoznak, a vállalat megemelte az alapbérét 50 százalékkal, a túlórapótlékot pedig a munkabeszüntetés ideje alatt megduplázták - ismertette Székely Tamás.

A szakszervezeti vezető szerint a cégvezetés mindezek ellenére sem tudta gyengíteni a dolgozók sztrájkhajlandóságát. A munkabeszüntetés várható befejezéséről egyelőre nem beszélt a szakszervezeti vezető. A VDSZ kedden jelentette be, hogy a Hankook rácalmáci gyárában kedden délután 14 órakor határozatlan idejű sztrájk kezdődik, miután a cég által átlagosan 13,6 százalékos béremelés differenciáltan valósult meg. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy

a cégnél már régebb óta ott dolgozók körülbelül 10 százalékos, az újonnan belépők pedig mintegy 20 százalékos béremelésben részesültek.

Az ehhez hasonló helyzetek elkerülése érdekében kezdeményezte a szakszervezet már a tárgyalások elejétől, hogy a társaság fix, 18 százalékos alapbér emelést hajtson végre. Ezen felül a szakszervezet követelése még a 13. havi bónusz és a megszakítás nélküli munkarendben dolgozók számára az 5 százalékos pótlék bevezetése - jelentette ki a VDSZ elnöke.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kapcsolódó hang

Folytatódik a Hankook-sztrájk - Székely Tamás
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018