eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Bármikor kezdődhet a sztrájk a Hankooknál - a nap legfontosabb hírei

Kedden jelennek meg a magyar közlönyben a családvédelmi akcióterv júliustól hatályos elemei – közölte a családügyi államtitkár. Bármikor határozatlan idejű sztrájk kezdődhet a Hankook dunaújvárosi gumigyárában. Megtalálták a vasárnap lezuhant etióp utasszállító feketedobozait. A nap legfontosabb hírei március 11-én.

Kedden jelennek meg a magyar közlönyben a családvédelmi akcióterv júliustól hatályos elemei. Novák Katalin családügyi államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a babaváró támogatás esetében csak formális hitelbírálat lesz, amelynek során azt vizsgálják, hogy az igénylők eleget tesznek-e a jogszabályi feltételeknek.

A családok az elmúlt négy hónapban csaknem kétszer több Babakötvényt vásároltak, mint az előző év azonos időszakában. A Babakötvényben tartott megtakarítások 10 milliárd forinttal emelkedtek. A gyermekük számára Start-értékpapírszámlát nyitó családok száma egy év alatt 34 százalékkal emelkedett.

Közvetíteni igyekszik a Néppárt és a Fidesz között a kedden Budapestre érkező Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje - jelentette ki a Fidesz külügyekért felelős alelnöke. Novák Katalin az InfoRádió Aréna című műsorában úgy értékelte: nem lehet pontosan tudni, mit is vár a Fidesztől a néppárt. Elmondta: a bírált plakátokat már szedik le és az sem világos, Manfred Weber szerint kitől és miért is kellene bocsánatot kérnie Orbán Viktornak.

A német kancellár szerint az Európai Néppárt értékeiről szól a Fidesz párttagsága körüli vita. Angela Merkel az EPP-hez tartozó német Kereszténydemokrata Unió volt elnöke úgy fogalmazott: a néppártokat mindig az jellemzi, hogy különböző áramlataik vannak, de az értékek alapjának határai is. A magyar kormányzati plakátkampány miatt eddig a Néppárt 13 tagszervezete kezdeményezte a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését.

Új üzleti és technológiai szolgáltató központot hoz létre a Tesco-csoport Magyarországon - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: a budapesti központ 800 diplomás, nyelveket beszélő fiatalnak ad munkát, a bérszámfejtés, a munkaügyi és a termékértékesítéshez kapcsolódó adminisztráció, illetve és az ügyfélszolgálat területén.

Bármikor határozatlan idejű sztrájk kezdődhet a Hankook Tire dunaújvárosi gumigyárában - erősítette meg az InfoRádiónak a vegyipari szakszervezeti szövetség elnöke. Székely Tamás a vasárnapi bértárgyalások eredménytelenségével indokolta a sztrájk-készültséget. A cég 13,6 százalékos átlagos béremelést jelentett be, míg az érdekképviselet 18 százalékos bérfejlesztést követel minden dolgozónak.

Szolidaritási sztrájkot tart csütörtökön 8-tól 10 óráig a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Szűcs Tamás elnök az InfoRádióban hangsúlyozta: az érdekképviselet a közszolgálat által meghirdetett sztrájkkövetelésekhez csatlakozik, nem a saját ágazati követeléseiért demonstrál.

Elkészült a Múzeumkert felújításának első üteme. A kert kialakítása az eredeti, 19. század közepi elrendezést idézi meg. A kertben több katonasírt is feltártak, de egzotikus állatok maradványait is megtalálták. Megújították a kert faállományát.

Letartóztatásba helyezte a Szekszárdi Járásbíróság azt a férfit, aki a gyanú szerint pénteken megölte unokatestvérét, egy hatéves kislányt. A gyanú szerint a gyerekkel közös udvarban élő 19 éves férfi elcsalta otthonról a kislányt, majd a Séd patak melletti töltésnél meggyilkolta. A gyanúsított részleges beismerő vallomást tett.

Szlovákia nem folytatja a tárgyalást a Washingtonnal kötendő védelmi együttműködési megállapodásról. A pozsonyi védelmi minisztérium indoklása szerint a szerződés precedenst teremtene arra, hogy Szlovákia területén idegen haderő állomásozzon.

Az Egyesült Államokban jelentősen növelné a katonai kiadásokat jövőre az elnök. Donald Trump megküldte a kongresszusnak a 2020-as költségvetés tervezetét, amely mintegy 5 százalékkal emelné a katonai kiadásokat, míg jelentősen csökkentené például a jóléti, egészségügyi és környezetvédelmi szánt forrásokat. A várakozások szerint a kongresszus nagy többséggel utasítja majd el a költségvetési javaslatot.

A kínai hatóságok évek óta felfelé csalnak a GDP-adatokkal – derül ki egy friss tanulmányból. A Portfolio által közölt összeállítás szerint jelenleg a hivatalosan közöltnél lényegesen, akár évi 2 százalékponttal kisebb lehet az ázsiai ország nemzeti összterméke.

Megtalálták a vasárnap lezuhant etióp utasszállító repülőgép feketedobozait. Mindkettő megrongálódott, így nem tudni mennyi adat nyerhető ki belőlük. Az Ethiopian Airlines Nairobiba induló gépe röviddel a felszállás után zuhant le Addisz-Abeba közelében. A 149 utas és a 8 fős személyzet életét vesztette. A vizsgálatok idejére nem engedik felszállni a Boeing 737-8 MAX gépeket.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×