eur:
392.81
usd:
365.44
bux:
66607.35
2024. április 26. péntek Ervin

Cáfolta válaszlevelében a magyar kormány az Európai Bizottság állításait a plakátkampány ügyében - a nap hírei

A többi között vagyonkezelő alapítványok létrehozásáról dönthet az Országgyűlés a hétfőn kezdődő ülésen. Aggályosnak tartja a Volán-társaságcsoport újabb átszervezését a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége.

A miniszterelnök szerint a baloldalról támadják a Fideszt a kormány plakátkampánya miatt. Orbán Viktor a Welt am Sonntag című német lapnak azt mondta: a Fidesz kizárását sürgető kezdeményezés célja, hogy gyengítse az Európai Néppártot. A kormányfő arról is beszélt, hogy a kabinet plakátjain hamarosan lecserélik Jean-Claude Junckert, és a helyére Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke, az európai szocialisták csúcsjelöltje kerül. Közben a magyar kormány közzétette az Európai Bizottságnak szóló válaszát a plakátkampány ügyében. A brüsszeli testület február végi kifogásaira reagálva azt hangsúlyozza: a magyar állítások megfelelnek a valóságnak és Brüsszel fokozni akarja a migrációt Európába.

A többi között vagyonkezelő alapítványok létrehozásáról dönthet az Országgyűlés a hétfőn kezdődő háromnapos ülésen. A képviselők kedden dönthetnek az igazságügyi miniszter indítványáról, amely új alapítványi formát hozna létre a családi vagyonok kezelésére, valamint közfeladatok, például felsőoktatási célok ellátására. A Ház ekkor módosíthatja az államfő által visszaküldött jogalkotási törvényt is. Az Országgyűlés dönt majd a túlóratörvény decemberi szavazását akadályozó 15 ellenzéki képviselő tiszteletdíjának csökkentéséről.

Az MSZP szerint Magyarországon kivándorlási válság van, és ennek kezelésére nem alkalmas a nemzeti bank programja. Bihal Dávid, az ellenzéki párt elnökségi tagja azt mondta: Matolcsy György jegybankelnök 100 ezer magyart szeretne hazahozni külföldről, amivel elismerte, hogy megbukott a kormány család- és ifjúságpolitikája. Hozzátette: a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 260-350 ezer, az ENSZ szerint 600 ezer magyar él külföldön.

Százezer forintra emelné az otthonápolási díj jelenlegi havi 30-50 ezer forintos összegét az LMP. Ungár Péter, a párt országgyűlési képviselője azt mondta: törvényjavaslatot nyújtottak be, és arra kérik a többi pártot, hogy támogassák a kezdeményezést. Úgy vélte: az otthonápolási díj megemelése a magyar költségvetés egészéhez mérten kevés összeget, évente 25-30 milliárd forintot igényelne. A Fidesz politikai kampánynak tartja Ungár Péter javaslatát.

Tiltakozik a közszférában bevezetett szigorúbb munkahelyi szabályok ellen a Demokratikus Koalíció. Arató Gergely, az ellenzéki párt parlamenti frakcióvezető helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy márciustól a kormányhivatalok és járási hivatalok munkatársainak alapszabadsága 25 napról 20-ra csökkent, nem jár nekik cafeteria, és a túlórákat sem fizetik ki. A DK megfogalmazása szerint a túlhajszolt hivatali dolgozók nem lesznek hatékonyabbak, és az ügyfelekhez való hozzáállásukon sem javít a ki nem fizetett túlóra.

Aggályosnak tartja a Volán-társaságcsoport újabb átszervezését a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége. Az érdekképviselet a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter csütörtöki bejelentésére reagált, amely szerint egy Volán-társaságba vonják össze a hét régiós közlekedési társaságot. A szövetség úgy véli, a mostani integráció nyílt beismerése a 2015-től működő regionális modell kudarcának. A szervezet szerint a szakma ilyen mértékű átszervezéseket nem tud markáns színvonalcsökkenés nélkül átvészelni.

Venezuelában tüntetéseket hívott össze hétfőre és keddre, a karneváli időszak kezdetére Juan Guaidó ellenzéki vezető. A politkus hazatérésének időpontját is bejelentette. Juan Guaidó a Twitteren azt írta: ecuadori látogatása után hétfőn, délelőtt 11 órakor, közép-európai idő szerint délután 16 órakor tervez belépni Venezuelába. A belépés helyszínét ugyanakkor nem közölte. A politikus azt kockáztatja, hogy a hatóságok letartóztatják. A politikus januárban kiáltotta ki magát Venezuela ideiglenes elnökévé, és mintegy 50 országot - köztük az Egyesült Államokat - sikerült maga mellé állítania.

Rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készülnek Németország nyugati részén a karneváli szezon hétfői csúcspontjára. A fokozott ellenőrzéseket a 2015 szilveszterén nők ellen elkövetett szexuális támadások és rablások miatt szigorították meg. Az előrejelzések szerint heves esőzés és viharos, akár orkánerejű szél is várható Észak-Rajna-Vesztfália több térségében. Kölnben megtartják a hagyományos felvonulást, de nem szabad használni semmilyen nagyméretű díszítő elemet, farsangi bábut, transzparenst és zászlót, amelybe belekaphat a szél.

Sikeresen kapcsolódott a SpaceX új űrhajója a Nemzetközi Űrállomáshoz. A NASA és a SpaceX együtt teszteli, hogy a magáncég képes-e saját fejlesztésű Crew Dragon űrhajója embereket vinni a bázisra. Az űrkapszulán nincs űrhajós, csak egy Ripley nevű bábu. A tervek szerint júliusban űrhajósokkal a fedélzetén indítanák útnak a Dragont. A csaknem 5 méter magas Crew Dragon most 180 kilogrammnyi utánpótlást szállított a nemzetközi űrállomásra.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×