eur:
394.06
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Hat pillérből álló gazdasági modellt ismertetett a miniszterelnök - a nap hírei

Magán egészségbiztosítási rendszer létrehozását javasolja a nemzeti bank versenyképességi programja. Az amerikai elnök ellen vallott Donald Trump volt ügyvédje.

Hat pillérből álló gazdasági modellt ismertetett a miniszterelnök. Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó rendezvényén kiemelte: a jövőben továbbra is 3 százalék alatt kell tartani a deficitet, az adósságot csökkenő pályán kell tartani és a teljes adósságnak magyar kézben kell lennie. Hozzátette: a segélyalapú helyett munkaalapú gazdaságot kell teremteni teljes foglalkoztatással és ki kell szélesíteni a családtámogatási rendszert.

2023-ig jelöli ki a fő irányokat az új versenyképesség stratégia - közölte a pénzügyminiszter. Varga Mihály a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján azt mondta: a közfoglalkoztatottak munkaerő piaci visszatérésével már az idén elérhető a 3 százalék alatti munkanélküliségi ráta. A pénzügyminiszter szerint fontos lenne, hogy a magyar vállalatok ne megtakarítók, hanem hitelfelvevők legyenek, ebből lesznek beruházások, munkahelyek.

Magyar kézben tartaná az államadósságot a jegybank elnöke. Matolcsy György a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó rendezvényén azt mondta: ehhez mintegy 6 ezer milliárd forint adósságtól kellene megszabadulni a külföldi befektetőknek, ami a teljes adósság ötöde.

A magyar népesség egészségi állapotának javítására, az egészségügyi ellátás fejlesztésére, fenntarthatóságának növelésére, az egészségügyi finanszírozási rendszer átalakítására is javaslatokat tesz a nemzeti bank most közzétett Versenyképességi programja. A dokumentum szerint az egészségpénztárak, a magánszolgáltatók és a biztosítók háromoldalú együttműködése szükséges ahhoz, hogy létrejöjjön a társadalombiztosítási rendszert kiegészítő magán egészségbiztosítási rendszer.

A világ 200 legjobb egyeteme között szerepel a Semmelweis Egyetem gyógyszerészeti képzése egy most közzétett szakterületi rangsorban. A magyar intézmények közül az élet- és orvostudományi területen is a Semmelweis Egyetem érte el a legjobb, 308. helyezést.

Komáromban ezer új munkahelyet teremt a dél-koreai SK Innovation beruházása - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter közölte: az elektromos járművek akkumulátorait gyártó üzem építése márciusban indul, a termelés 2021-2022 fordulóján kezdődhet.

Szabályos papírokkal érkezett Magyarországra Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök a magyar rendőrség szerint, amely bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást. A volt macedón miniszterelnököt tavaly májusban ítélték el hivatali visszaélés miatt. November 12-én elfogatóparancsot adtak ki ellene, egy nappal később pedig ő maga tudatta, hogy politikai menedékjogot kapott Budapesten.

Az átlagosnál pozitívabban viszonyulnak az Európai Unióhoz a magyarok. A 28 tagállamban végzett közvélemény-kutatás szerint több mint kétszer annyian vannak, akik kedvező színben látják a közösséget, mint azok, akik negatívan gondolkodnak róla. A magyarok körében tavaly nőtt az uniós témák iránti érdeklődés.

Az LMP Puzsér Róbert független főpolgármester-jelöltet támogatja az önkormányzati választáson - erősítette meg a párt társelnöke. Keresztes Lóránt az InfoRádió Aréna című műsorában Zöld víziónak nevezte Puzsér Róbert Sétáló Budapest programját, amely összeegyeztethető az LMP elképzeléseivel.

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke vezeti a párt európai parlamenti választási listáját. Novák Előd kampányfőnök közölte: a listán szereplő 63 ember egyúttal a Mi Hazánkkal együttműködési megállapodást aláíró MIÉP és a Független Kisgazdapárt jelöltje is.

Londonban elutasította a brit parlament alsóháza a Munkáspárt javaslatát, amely a vámunió fenntartását írta volna elő az Európai Unióval a brit tagság megszűnése után is. A legnagyobb ellenzéki erő az indítvány leszavazása esetére kilátásba helyezte, hogy támogatni fog minden olyan kezdeményezést, amely új népszavazás kiírását irányozza elő a brexit ügyében.

Az amerikai elnök volt ügyvédje szerint Donald Trump hazudott az amerikaiaknak. Michael Cohen a washingtoni képviselőház bizottsági meghallgatásán azt állította, hogy az elnök már 2016-ban tárgyalt az oroszokkal egy moszkvai Trump-torony felépítéséről; illetve az elnök előre tudott arról, hogy a WikiLeaks nevű kiszivárogtató portál nyilvánosságra hozza Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt elektronikus leveleit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×