eur:
392.63
usd:
366.46
bux:
66796.85
2024. április 26. péntek Ervin

2018-ban több mint 3 milliárd dollár értékű forgalmat bonyolított Magyarország és Törökország - a nap hírei

Fontos pápai döntés született Mindszenty József bíboros boldoggá avatási ügyében. Elhunyt Tandori Dezső író, költő, műfordító, a nemzet művésze.

A gazdaságot nevezte a Törökország és Magyarország közötti bizalom haszonélvezőjének isztambuli tárgyalásain a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a magyar-török rendezésű, Go Africa üzleti fórum után elmondta: Magyarország összesen 220 millió dolláros hitelkeretet nyitott az Eximbanknál a magyar és török cégek közös afrikai projektjeinek finanszírozására.

Közös javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek az otthonápolási díjak ügyében az ellenzék. Mesterházy Attila szocialista képviselő az InfoRádiónak elmondta: az ápolási díjak ügye addig lesz napirenden, amíg a kormánypártok nem reagálnak a civil szervezetek felvetéseire. A bizottság ülése határozatképtelen volt, mert egyetlen kormánypárti meghívott sem ment el a tanácskozásra, amelyen az ellenzéki képviselők a letelepedési kötvények ügyében kérdezték volna az illetékeseket.

A Magyarországot is érintő brüsszeli bevándorláspárti tervek lesznek a kormánypártok frakcióülésének fő témái - közölte a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője. Kocsis Máté a balatonalmádi tanácskozás előtt elmondta: a képviselők megtárgyalják a családvédelmi akcióterv életbelépéséhez szükséges döntéseket is.

A Budapesti Corvinus Egyetemen az alapítványi működési rendszerben változik majd az ösztöndíjas és az önköltséges hallgatók száma - közölte az intézmény kancellárja. Pavlik Lívia az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a jövőben kevesebb diák juthat egy-egy oktatóra, erősítik a kutatói munkát, emellett több lesz majd az idegen nyelvi képzés.

Ellentétesnek tartja az uniós joggal a fordított adózást előíró magyar szabályozás idő előtti alkalmazását az Európai Unió bírósága. Előzőleg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az áfatörvényre hivatkozva büntetést szabott ki a munkaközvetítési és munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó Human Operator magyar cégre, mert más vállalkozások szolgáltatásai után nem a fordított, hanem az egyenes adózás szerinti számlákat fogadott be.

Alaptalannak nevezte a 3-as metró északi szakasza felújításának pár hetes csúszásáról szóló híreket a BKV. A közlekedési társaság az InfoRádiónak küldött közleményben úgy fogalmazott: a szakszervezetek szakmailag nem jogosultak a cég nevében nyilatkozatokat adni.

Mindszenty Józsefre emlékeztek a felszólalók a bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek perének 70. évfordulója alkalmából rendezett konferencián az Országházban. Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke hangsúlyozta: Mindszenty József nem egyezkedett és el volt készülve a mártíromságra is, ezért válhatott a kommunista hatalommal szembeni ellenállás jelképévé.

Fontos pápai döntés született Mindszenty József bíboros boldoggá avatási ügyében - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. Ferenc pápa engedélyezte a Szentté Avatási Kongregációnak, hogy tegye közzé Magyarország egykori prímása hősies erényeinek elismerését. Erdő Péter esztergom-budapesti érsek hangsúlyozta: fontos lépés ez a boldoggá avatás felé, hiszen most már az imameghallgatások és csodák felülvizsgálata kezdődik.

A Budapest elleni, 74 évvel ezelőtti ostrom civil áldozataira emlékeztek a Farkasréti temetőben a Magyar Örökség Intézete által szervezett megemlékezésen. Hende Csaba, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke úgy fogalmazott: nem szabad megengedni, hogy Magyarországon bárki is a fenyegetések áldozatává váljon, mint ahogy az 74 éve történt.

A NATO főtitkára szerint Európa biztonságát fenyegeti az új orosz rakétarendszer. Jens Soltenberg Brüsszelben a szervezet védelmi minisztereinek tanácskozásán úgy vélte: aggodalomra ad okot, hogy Oroszország a könnyen mozgatható és elrejthető SSC-8 rakétarendszere európai célpontokat is képes elérni. Hozzátette: a tagországok már dolgoznak a közös védelem megerősítésén.

Rekordszintre, 22 ezer milliárd dollár fölé emelkedett az amerikai államadósság. Donald Trump amerikai elnök 14 hónapja bevezetett adóreformja 1,5 ezer milliárd dollárjába kerül az Egyesült Államoknak, de növelte az adósságot a védelmi kiadások emelkedése is.

Elhunyt Tandori Dezső író, költő, műfordító. A nemzet művésze 80 éves volt. Versei az 1960-as évektől jelentek meg, de jelentőset alkotott műfordítóként is. Tandori Dezső munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el: megkapta a József Attila-díjat, a Magyar Köztársaság Babérkoszorúját, 1998-ban a Kossuth-díjat. 2014 óta volt a nemzet művésze.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×