eur:
395.76
usd:
372.46
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Szabolcs Zoltán szívsebész professzor (b) szívtranszplantációs műtétet végez a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán 2018. március 3-án. Magyarországon minden feltétel adott a sikeres szervátültetésekhez - mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár ezen a napon egy sajtótájékoztatón abból az alkalomból, hogy februárban elvégezték a tízezredik szervátültetést Magyarországon.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Több magyar rekord is született tavaly a szervátültetéseknél

Tavaly több mint 500 szervátültetés történt Magyarországon, miközben jelenleg mintegy ezer ember vár valamilyen új szervre - derült ki az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodája évértékelőjéből.

Magyarországon tavaly 168 elhunyt donorból összesen 505 donorszervet távolítottak el, és további 45 élő donor veséjét ültették át – tájékoztatott Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat Transzplantációs Igazgatóságának vezetője.

Az év során 119 donorszerv érkezett külföldi donorokból az országba.

Összesen 335 veseátültetés volt, 80 májátültetés, 62 szívátültetés - utóbbiból soha nem hajtottak még végre egy év alatt ilyen sokat.

Soha nem volt még ilyen sok tüdőátültetés, tavaly 23 ilyen életmentő beavatkozást végeztek a Semmelweis Egyetem orvosai az Országos Onkológiai Intézet bázisán működő Mellkassebészeti Klinikán. További öt kombinált vese-hasnyálmirigy-átültetés történt még az országban.

Az országban jelenleg ezren várnak új szervre – tette hozzá Mihály Sándor. Egy elhunyt donor veséjére 3-3,5 évet kell várakozni. Ez soknak tűnhet, de uniós összehasonlításban nem állunk rossz helyen. Németországban például több mint 7 évet kell várni egy hasonló beavatkozásra. A többi szerv esetében életmentő szervátültetésekről van szó, ott a várakozási idő egy éven belüli - mondta Mihály Sándor.

Az OVSZ igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon mindenki donornak tekintendő, hacsak nem nyilatkozik ennek ellenkezőjéről írásban.

"Ha agyhalált állapítanak meg és felmerül a donáció lehetősége, akkor kötelező meggyőződni arról, hogy az elhunyt az életében nem tett a szervdonáció elleni írott nyilatkozatot.

A kezelőorvosnak az a feladata, hogy tájékoztatást adjon a donációról és arról, hogy nem találtak az elhunytnál tiltakozó nyilatkozatot" - ismertette a szakember.

A szervátültetések szervezését Magyarországon az Országos Vérellátó Szolgálat Transzplantációs Igazgatóságának egyik irodája végzi. Ez a szervezet tartja a kapcsolatot az Eurotransplanttal is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 05:00
×
×
×
×