eur:
393.15
usd:
367.01
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Benkő Tibor honvédelmi miniszter (k) beszél a Magyar Honvédség szervezeti átalakításáról és Székesfehérvárra gyakorolt hatásáról tartott sajtótájékoztatón a székesfehérvári Városházán 2019. február 7-én. Jobbról Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, balról Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Székesfehérvár a katonák fővárosa lesz

Ezt Benkő Tibor mondta a városban azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Honvédség Parancsnoksága, vagyis a honvédség szakmai irányítása is odaköltözik, valamint ott lesz az új többnemzeti hadosztály parancsnoksága. A városban emiatt több átalakításra és fejlesztésre is szükség lesz.

Székesfehérvár a magyar katonák fővárosa lesz – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter, miután részt vett a város közgyűlésének zárt ülésén. A tárcavezető a hét elején tartott feladatszabó beszédében is hangsúlyozta: Székesfehérváron nem csupán a Magyar Honvédség Parancsnoksága alakul meg.

Már ott van egy NATO-szervezet (a NATO Erőket Integráló Elem; NATO Force Integration Unit;NFIU), valamint létrejön egy többnemzeti hadosztály szintű parancsnokság, amely 2020 végére alakulhat meg. Az egység állandó felelősséggel tartozik majd a közép-európai térség biztonságáért, a székhelye szintén Fehérvár lesz - mondta Benkő Tibor.

Székesfehérváron most arról beszélt a honvédelmi miniszter, hogy keveset érnek a jól képzett katonák és a modern felszerelések, ha a vezetési módszerek elavultak. Ezért változott a honvédelmi törvény, és január elsejétől korszerű, a kihívásoknak megfelelő, felsőszintű stratégiai vezetést hoztak létre. Benkő Tibor emlékeztetett, korábban a miniszter irányította és vezette a Magyar Honvédséget, ám a katonai szervezetek szakmai vezetését nem politikai vezetőnek kell ellátnia, hanem az új szervezet parancsnokának, Korom Ferenc altábornagynak.

"A honvédséget teljes egészében megújítjuk, új technikai eszközöket szerzünk be és állítunk rendszerbe. E legkorszerűbb és legmodernebb eszközöket pedig olyan katonák fogják kezelni, akik ezt szakszerűen tudják tenni" - szögezte le.

Korom Ferenc a Magyar Honvédség Parancsnokságának vezetője elmondta: jelenleg 1400 katona szolgál Székesfehérváron. Kérdésre válaszolva hozzátette:

a katonák létszáma jelentősen megnő városban, a következő években - családtagokkal együtt - mintegy kilencezren költöznek a városba.

Közlekedés, nemzetközi iskola, Fekete Sas Szálló

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester szerint a parancsnokság költözése alapvetően meghatározza a város következő évtizedeit. Székesfehérvár ma erős gazdasági centrum, de lesz "egy másik erős lába", ez pedig a honvédelem – fogalmazott a polgármester.

Megjegyezte, hogy katonai jelenlét erősödésével bizonyos jövőbeli fejlesztéseket át kell gondolni. Példaként említett közlekedési fejlesztéseket, a középiskolai campust, ahol nemzetközi iskolát indíthatnak, valamint a Fekete Sas Szállót, amely akár a parancsnokságnak adhat helyt a jövőben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×