eur:
389.93
usd:
356.71
bux:
72717.75
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Benkő Tibor honvédelmi miniszter (k) beszél a Magyar Honvédség szervezeti átalakításáról és Székesfehérvárra gyakorolt hatásáról tartott sajtótájékoztatón a székesfehérvári Városházán 2019. február 7-én. Jobbról Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, balról Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Székesfehérvár a katonák fővárosa lesz

Ezt Benkő Tibor mondta a városban azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Honvédség Parancsnoksága, vagyis a honvédség szakmai irányítása is odaköltözik, valamint ott lesz az új többnemzeti hadosztály parancsnoksága. A városban emiatt több átalakításra és fejlesztésre is szükség lesz.

Székesfehérvár a magyar katonák fővárosa lesz – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter, miután részt vett a város közgyűlésének zárt ülésén. A tárcavezető a hét elején tartott feladatszabó beszédében is hangsúlyozta: Székesfehérváron nem csupán a Magyar Honvédség Parancsnoksága alakul meg.

Már ott van egy NATO-szervezet (a NATO Erőket Integráló Elem; NATO Force Integration Unit;NFIU), valamint létrejön egy többnemzeti hadosztály szintű parancsnokság, amely 2020 végére alakulhat meg. Az egység állandó felelősséggel tartozik majd a közép-európai térség biztonságáért, a székhelye szintén Fehérvár lesz - mondta Benkő Tibor.

Székesfehérváron most arról beszélt a honvédelmi miniszter, hogy keveset érnek a jól képzett katonák és a modern felszerelések, ha a vezetési módszerek elavultak. Ezért változott a honvédelmi törvény, és január elsejétől korszerű, a kihívásoknak megfelelő, felsőszintű stratégiai vezetést hoztak létre. Benkő Tibor emlékeztetett, korábban a miniszter irányította és vezette a Magyar Honvédséget, ám a katonai szervezetek szakmai vezetését nem politikai vezetőnek kell ellátnia, hanem az új szervezet parancsnokának, Korom Ferenc altábornagynak.

"A honvédséget teljes egészében megújítjuk, új technikai eszközöket szerzünk be és állítunk rendszerbe. E legkorszerűbb és legmodernebb eszközöket pedig olyan katonák fogják kezelni, akik ezt szakszerűen tudják tenni" - szögezte le.

Korom Ferenc a Magyar Honvédség Parancsnokságának vezetője elmondta: jelenleg 1400 katona szolgál Székesfehérváron. Kérdésre válaszolva hozzátette:

a katonák létszáma jelentősen megnő városban, a következő években - családtagokkal együtt - mintegy kilencezren költöznek a városba.

Közlekedés, nemzetközi iskola, Fekete Sas Szálló

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester szerint a parancsnokság költözése alapvetően meghatározza a város következő évtizedeit. Székesfehérvár ma erős gazdasági centrum, de lesz "egy másik erős lába", ez pedig a honvédelem – fogalmazott a polgármester.

Megjegyezte, hogy katonai jelenlét erősödésével bizonyos jövőbeli fejlesztéseket át kell gondolni. Példaként említett közlekedési fejlesztéseket, a középiskolai campust, ahol nemzetközi iskolát indíthatnak, valamint a Fekete Sas Szállót, amely akár a parancsnokságnak adhat helyt a jövőben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
Egykori kritikusa lehet Donald Trump utódja – Alelnökké válhat Ukrajna rémálma?

Egykori kritikusa lehet Donald Trump utódja – Alelnökké válhat Ukrajna rémálma?

Donald Trump korábbi amerikai elnök csak kettőt aludt az ellene megkísérelt merényletet követően, bejelentette alelnökjelöltjét, és – fehér kötéssel a fülén – üdvrivalgás közepette megjelent a Republikánus Párt Milwaukee-ban tartott jelölőgyűlésén, ahol sorozatban harmadik alkalommal ismét a párt elnökjelöltjévé választották. Az elmúlt napok kaotikus eseményeit elnézve J. D. Vance ohiói szenátor potenciális alelnökké avatása nem tűnhet óriási jelentőségűnek, Vance azonban felettébb érdekes és sokszínű háttérrel rendelkező figura: eredetileg megvetette Trumpot, de hű szövetségesévé válva radikálisan átalakíthatja az Egyesült Államokat. A legtöbben pedig egy Netflixen debütált film miatt ismerhetik, amely a saját gyerekkori küzdelmeiből írt memoárját dolgozza fel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×