eur:
395.74
usd:
372.16
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Jön a havazás - fontos figyelmeztetést adtak ki

Az előrejelzések alapján keddtől ismét jelentős havazás várható a Nagykanizsa-Nyíregyháza vonaltól délre. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. továbbra is minden rendelkezésére álló erőforrásával a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon fog dolgozni. A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy munkavégzésük mellett folyamatos havazás idején időszakosan téliesebb útviszonyokra és lassabb haladásra kell egyes térségekben készülnie az autósoknak.

A meteorológiai előrejelzések alapján kedden újabb jelentős havazás várható, a Balaton-Budapest-Nyíregyháza vonaltól délre – dél felé növekvő mennyiségben – hozzávetőleg l-12 cm hó valószínű. Szerdára a havazás északra is átterjedhet, szerda délutánig 1-10 cm hó is hullhat, ekkor a több hó az ország középső sávjában és északi részén várható. Csütörtökön és szombaton szórványosan, pénteken több helyen várható csapadék, nyugaton inkább hó, keleten vegyes halmazállapotú csapadék, de a csapadék formája, mennyisége és a hó megmaradása – mediterrán ciklonról lévén szó – egyelőre még bizonytalan.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei a 2018. november 10-től kezdődő téli üzemeltetési időszakban a mai napig 115 ezer tonna sót és 6,8 millió liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki a 32 ezer kilométeres országos közúthálózatra.

A társaság munkatársai a következő napokban is 0-24 órás szolgálatot biztosítva végzik a szükséges téli útüzemeltetési feladatokat.

A hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat az előírások szerint ütemezetten végzik, először az autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a településeket összekötő mellékutakon, végül az alacsony forgalmú bekötőutakon végzik el. A lehetséges helyszíneken a megelőző, úgynevezett preventív sószórási munkákról is gondoskodnak a szakemberek.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 32 ezer kilométernyi országos közúthálózat, vagyis a gyorsforgalmi, a településeket összekötő fő- és mellékutak, illetve ezen utak településeken átvezető szakaszainak üzemeltetési és fenntartási feladatait látja el. Kivétel a koncessziós autópálya-üzemeltető cégekhez tartozó M5-ös és M6-os autópálya. Minden más – mintegy 140 ezer kilométernyi út – önkormányzati kezelésben van. Budapest közigazgatási határain belül a Magyar Közút Nonprofit Zrt. nem kezel utakat.

A társaság a 32 ezer kilométeres országos közúthálózatra mintegy 800 munkagéppel rendelkezik a téli időszakban. Egy-egy munkagépre körülbelül 40-50 kilométernyi út jut, ekkora útszakaszon a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkák a beavatkozástól és az időjárási helyzettől függően 2-5 órát vesznek igénybe. Ennyi idő alatt folyamatos havazás esetén újra téliesebb útviszonyok alakulhatnak ki, ami újabb és újabb beavatkozásokat igényel mindaddig, amíg a havazás nem áll el. Vagyis a társaság folyamatos és ütemezett munkavégzése mellett is fel kell készülniük az autósoknak arra, hogy intenzívebb havazás esetén időszakosan téliesebb útviszonyokkal találkozhatnak az országos közúthálózaton is, így egyes esetekben szükségük lesz a nyári időjárási viszonyok között megszokott utazási sebességük mérséklésére.

A szakemberek arra kérik az autósokat, hogy csak a téli közlekedésre alkalmas abroncsokkal és megfelelően felkészített gépjárművekkel induljanak útnak.

A téli gumik tapadása nagyságrendekkel jobb, mint a nyári vagy akár a négyévszakos gumiké, a téli időszakban ezzel a féktávok hossza is érdemben csökkenthető. Kizárólag tele üzemanyagtartállyal induljanak útnak és ellenőrizzék az ablakmosó folyadékot, a gépjármű világítását és az akkumulátor állapotát is, töltsék fel telefonjukat vagy használjanak autós töltőt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×