eur:
393.96
usd:
369.63
bux:
65811.61
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay

A karácsonyfatüzek szezonjának még nincs vége!

A karácsonyi három napban közel száz tűzesethez riasztották a tűzoltókat - mondta el az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízott szóvivője.

A tűzoltók számára sem volt eseménytelen a karácsony, hiszen minden nap történtek olyan tűzesetek vagy közlekedési balesetek, amelyeknél az ő beavatkozásukra volt szükség.

"A három karácsonyi napon összesen 96 tűzeset keletkezett, aminél be kellett avatkoznunk, és 173 műszaki mentést kellett végrehajtanunk"

- fordította az információkat a számok nyelvére Mukics Dániel, a katasztrófavédelem megbízott szóvivője.

A tűzesetek jelentős része kisebb lakástűz volt, adventi koszorúk, fényfüzérek miatt lobbantak fel a lángok. Emellett több olyan eset is volt, hogy tűzhelyen felejtettek ételt, és az gyulladt meg.

A téli időszakban jellemző még, hogy kéménytüzek alakulnak ki. Mindenhol, ahol szilárd tüzelővel fűtenek, a kémény falára korom és kátrány rakódik le, ez a réteg egyre vastagabb lesz. Az egyik befűtés alkalmával pedig egyszer csak begyullad a kémény; innentől pedig másodpercek kérdése, hogy a tető is lángra kapjon.

"Szomorú statisztika, hogy

minden ötödik lakástűz Magyarországon a kéményben keletkezik. Ezért is nagyon fontos, hogy sehol se tüzeljenek háztartási hulladékkal, ez ugyanis fokozza a háztartásokban a korom és a kátrány lerakódását"

- nyomatékosította Mukics Dániel, hozzátéve, Magyarországon a magánszemélyek számára ingyenes a kéményseprés, ezért kéri, ennek lehetőségével mindenki éljen.

Szén-monoxid-mérgezéses esetekhez is számos alkalommal hívták a tűzoltókat. A hideg téli időben is gondoskodni kell az otthoni szellőzésről, mert - mint Mukics rámutat -

a legtöbb otthoni fűtőeszköz a szoba levegőjét használja el a működése során.

"Ha az érintett gépek levegő-utánpótlása nincs megoldva, másodpercek kérdése, hogy szén-monoxid-mérgezés keletkezzen" - magyarázta.

Ha egy lakás levegőjében a szén-monoxid mennyisége eléri az egy térfogatszázalékot, már képes arra, hogy embert öljön. És még egy veszélyre felhívta a figyelmet:

a karácsonyfatüzek szezonjának még nincs vége, annál is inkább, mert a fák most kezdenek rendesen kiszáradni a fűtött, meleg lakásokban,

most kell tehát mindenkinek különösen is odafigyelnie.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×