eur:
394.63
usd:
370.25
bux:
65312.75
2024. április 19. péntek Emma

Országos útlezárást terveznek a munka törvénykönyve módosítása ellen tiltakozó szakszervezetek - a nap hírei

Párizsban könnygázzal oszlatta fel a sárgamellényes tüntetők egy csoportját a rendőrség. Két amerikai úszótársával közösen beperelte a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetséget Hosszú Katinka.

A munka törvénykönyve tervezett módosításának azonnali visszavonását követelték a szakszervezetek a budapesti demonstráción A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke országos útlezárásokat helyezett kilátásba, hétfőn elsőként Győrben és Pécsen várhatók megmozdulások. Kordás László hozzátette, január 1-jétől két számjegyű béremelést akarnak és azt, hogy visszaadják a cafeteria megszüntetett elemeit. Az érdekképviseletek a munka törvénykönyve tervezett módosításában a munkaidőkeret emelését és a túlmunkaórák számának jelentős növelését kifogásolják. A tüntetők egy csoportja a rendőrsorfalat áttörve bejutott a Kossuth térre, de a demonstráció végül összességében rendbontás nélkül ért véget.

Püspökké szentelte Mohos Gábor pápai káplánt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az Esztergomi Bazilikában. A szertartást vezető bíboros mellett a társszentelő Ternyák Csaba egri érsek és Michael August Blume, Magyarország apostoli nunciusa volt. Erdő Péter homíliájában hangsúlyozta: az egyház püspökeinek vállalniuk kell, hogy akárcsak Jézus, ők is teljesítik a rájuk bízott közösségben és valamilyen szinten az egész világegyház javára is a tanítás, a megszentelés és a pásztori kormányzás szolgálatát.

Puzsér Róbert független főpolgármester-jelöltet támogatja az LMP a jövő évi önkormányzati választáson. Erről a párt budapesti kongresszusa döntött. Moldován László, az LMP budapesti elnöke úgy ítélte meg, pártja megtette az első lépést Tarlós István főpolgármester leváltásáért. Szerinte Budapest ma egy élhetetlen város, vezetése pedig semmit nem gondol arról, milyen egy zöld főváros.

Párizs belvárosi kerületeiben összecsaptak a rendőrökkel a sárgamellényesek csoportjai a kormány szociális és adópolitikája elleni tüntetés idején. Eközben több tízezer francia békésen tüntetett a nagyobb vidéki városokban, és több útblokáddal is nehezítette a közlekedést az autóutakon. A múlt szombathoz képest nyugodt délelőtt után a francia főváros különböző helyszínein a Champs-Elysées sugárút közelében 10-12 fős csoportok kerültek összetűzésekbe rohamrendőrökkel, akik könnygázzal oszlatták az embereket és vízágyúkat is bevetettek.

Belgiumban mintegy hetven sárgamellényes tüntetőt állított elő és 10 ember ellen eljárást is indított a rendőrség. A demonstrálók a belga kormány gépjárműveket érintő adópolitikája miatt tiltakoztak. A helyi lapok beszámolói szerint mintegy ötszáz tüntető az uniós intézményeknek otthont adó városrész határán és utcáin gyülekezett, onnan vonult az Európai Bizottság és Tanács épületeinek otthont adó Schuman térhez, komoly fennakadásokat okozva a környék forgalmában.

Új politikai programot vázolt Olaszország és Európa számára Matteo Salvini, a Liga vezetője az olasz kormánypárt Rómában tartott tömegdemonstrációján. Közben Torinóban mintegy hetvenezren tüntettek a másik olasz kormánypárt, az Öt Csillag mozgalom környezeti politikája ellen. Matteo Salvini kijelentette: miközben a francia elnök, Emmanuel Macron szegénységet teremtett és ezért erőszakkal találja szemben magát, a Liga vezette Olaszország ismét nagy nemzet kíván lenni. Úgy fogalmazott: ne Párizs vagy Brüsszel mondja meg, mit tegyenek az olaszok.

Egyedüli jelöltként hivatalosan is Frans Timmermanst az Európai Bizottság első alelnökét választotta listavezetőjévé lisszaboni kongresszusán az Európai Szocialisták Pártja. A kétnapos találkozó résztvevői egyhangúlag szavazták meg a holland politikust, miután egyedüli riválisa, Maros Sefcovic a párt egységének erősítése céljából novemberben visszalépett. A balközép erőket összefogó pártcsalád esetleges jövő májusi európai parlamenti győzelme esetén így Frans Timmermans lehetne a brüsszeli testület következő vezetője, de ennek szakértők szerint meglehetősen kicsi az esélye.

A volt elnök Angela Merkel kancellár politikájának bírálójaként ismert Paul Ziemiak a német Kereszténydemokrata Unió új főtitkára - döntött a párt tisztújító kongresszusa. Annegret Kramp-Karrenbauer új elnök javasolta őt főtitkárnak, hangsúlyozva, hogy részvétele a CDU megújításában azt is jelezné: nincs megosztottság a pártban. Paul Ziemiak a szavazás előtti beszédében azt sürgette, hogy a CDU a jogállamiság pártja legyen.

Mintegy háromezer környezetvédő tüntetett a dél-lengyelországi Katowicében, az ENSZ klímacsúcs-találkozón. A demonstráció résztvevői gyors intézkedéseket sürgettek a globális felmelegedés ellen. A békés felvonulás lengyel és külföldi résztvevőinek jelképe egy ébresztőóra volt. A december 14-ig tartó klímacsúcs fő célja a 2015-ös párizsi klímakonferencián elfogadott határozatok szabályrendszerének kidolgozása.

A kormányzó brit Konzervatív Párt tagjainak csaknem háromnegyede elutasítja a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodást és azt szeretné, ha az egyezményről kedd estére meghirdetett alsóházi szavazáson a konzervatív képviselők is ezt tennék. A megállapodás parlamenti elutasításának esetére a párttagság csaknem kétharmada indokoltnak tartaná Theresa May miniszterelnök lemondását.

Két amerikai úszótársával közösen beperelte a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetséget, a FINA-t Hosszú Katinka. A háromszoros olimpiai bajnok, valamint Andrew Michael és Tom Shields azért döntött így, mert a FINA nyomására az Olasz Úszó Szövetség végül lemondta a december 21-re tervezett torinói versenyét, amelyet a sportágat irányító szervezet nem ismert el, s eltiltással fenyegette meg azokat a versenyzőket, akik az eseményen rajthoz állnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×