INFORÁDIÓ 
2019. május 24. péntek
Eliza, Eszter

a nap hírei

kásler miklós

gyermeksürgősségi ellátás

Európa számára is példaértékű gyermekgyógyászati ellátórendszer kiépítéséről beszélt Kásler Miklós - a nap hírei

Infostart

A napokban 80 ezer cég kap tájékoztatást arról, hogyan spórolhat a közterhein a kisvállalati adó választásával. Történelmi csúcson zárt az OTP a Budapesti Értéktőzsdén.

Európa számára is példaértékű gyermekgyógyászati ellátórendszer épül ki Magyarországon 2021-re - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós elmondta: a gyermeksürgősségi ellátás központja a Heim Pál kórház lesz, az 5 regionális alcentrum pedig Győrben, Pécsett, Szegeden, Debrecenben, illetve Miskolcon működik majd. A 14 milliárd forintos országos projektben egységes szabályrendszer és protokoll lesz a gyermeksürgősségi ellátásra.

A napokban 80 ezer cég kap tájékoztatást arról, hogyan spórolhat a közterhein a kisvállalati adó választásával. Izer Norbert adóügyi államtitkár elmondta: a Pénzügyminisztérium kiva-kalkulátorával minden cégnek érdemes próbaszámításokat végeznie.

A tranzakciós illetéket okolja a Bankszövetség elnöke azért, hogy a magyarok egyre több készpénzt tartanak otthon. Patai Mihály aggasztónak nevezte, hogy az állomány az elmúlt 5 évben megduplázódott. Ugyanakkor úgy vélte: az azonnali fizetési rendszer jövő júliusi bevezetése után a tranzakciós illetéket is újra lehet gondolni.

Történelmi csúcson zárt az OTP a Budapesti Értéktőzsdén. A részvény árfolyama 9 tized százalékos emelkedés mellett 11.810 forintot ért a kereskedés végén. Piaci szakértők szerint a bankpapírban lehet még lendület a folytatásra.

Közös tüntetést szerveznek a szakszervezetek a Munka törvénykönyvének tervezett módosításai miatt. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke az InfoRádióban elfogadhatatlannak tartotta, hogy a kormány nem egyeztetett velük. A kabinet ugyanakkor azt hangoztatja, hogy aki többet akar dolgozni és keresni, az megtehesse.

Tiszta, okos és megfizethető energiát kell biztosítani a magyar fogyasztóknak - jelentette ki egy budapesti konferencián az energiaügyi államtitkár. Kaderják Péter azt mondta: Magyarország 2030-ra 40 százalékkal tudja csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es állapothoz képest.

A paksi atomerőmű két új blokkjának üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter szerint a klímapolitikai célkitűzéseket atomenergia nélkül nem lehet végrehajtani. Süli János a Budapest Energy Summit nemzetközi konferencián arról hozzátette ugyanakkor, hogy a kormányzat támogatja a megújuló energiák arányának növelését is.

A Magyar Nemzeti Galériába került letétbe Vajda Lajos 14 darabos kollekciója a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programjában. A festményeket 181 és fél millió forintért vásárolta meg az MNB.

Az idén 5-en vehetnek át Arany Medál-díjat. Az elismerést a közönség szavazatai alapján Csernus Mariann, Darvasi László, Rudolf Péter, Ónodi Eszter, Herendi Gábor és Herr Szilvia kapja meg.

Franciaországban bejelentette az üzemanyagadó befagyasztását a miniszterelnök. Édouard Philippe közölte: a kormány ezzel eleget tesz a sárgamellényes mozgalom legfőbb követelésének. A hathónapos moratóriumot más, a társadalmi elégedetlenség enyhítése érdekében tett lépések is kísérik, köztük a gáz és az áram árának féléves befagyasztása.

Az unió bírósága szerint a britek mindaddig meggondolhatják a brexitet, amíg a kilépési megállapodás hatályba nem lép. A luxembourgi székhelyű testület állásfoglalását számos brit politikus, jogi szervezet és a skót bíróság kérte.

Két újabb katalán politikus kezdett éhségsztrájkba a börtönben. Így már 4 előzetes letartóztatásban lévő függetlenségpárti tiltakozik így, mert igazságtalannak és diszkriminatívnak tartja a velük szembeni alkotmánybírósági eljárást.

Kétnapos NATO külügyminiszteri tanácskozás kezdődött Brüsszelben. A tanácskozás középpontjában a közepes és rövid hatótávolságú, szárazföldi indítású nukleáris eszközökről szóló megállapodás sorsa, az orosz-ukrán konfliktus megvitatása, valamint Bosznia-Hercegovina csatlakozási törekvése áll.

Oroszország részlegesen feloldotta az ukrán kikötők blokádját az Azovi-tengeren. Hétfőn már jártak a hajók a Kercsi-szoroson át mindkét irányban. Az ukrán infrastrukturális miniszter szerint a helyzet javulásához az ukrán vezetés koordinált intézkedései mellett nagymértékben hozzájárult a kemény és egyértelmű nemzetközi fellépés és a külföldi sajtó figyelme.

Münchenben állították fel Európa legdrágább karácsonyfáját, 2,3 millió euróból. A díszítést a Pro Aurum müncheni aranykereskedő 2018 darab egyunciás aranyérméből állította össze. A művet december 15-ig láthatják az érdeklődők az aranykereskedelmi cég irodaházában.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018