INFORÁDIÓ 
2020. június 2. kedd
Anita, Kármen

traffipax

véda

autó

bírság

közlekedés

rendőrség

Közúti ellenőrzésre figyelmeztető tábla a budapesti Nagykőrösi úton telepített Véda közúti intelligens kamerának nevezett új fix traffipaxok közelében 2016. április 4-én. Az új kamerák, amelyek április 5-én reggeltől fognak működni, sebességmérés mellett - a többi között - forgalomszámlálásra és többféle szabályszegés felismerésére, dokumentálására is alkalmasak. A rendszer 160 mobil sebességmérőt, valamint az ország egész területén 365 fixtelepítésű komplex közlekedésellenőrző pontot (KKEP) foglal magában, 134 útszakaszon.

Megkopasztják az autósokat a szupertraffipaxok

Infostart

Mintegy másfélszeresére nőtt a rendőrség által kiszabott gyorshajtásos bírságok száma az első fél évben.

Sebességtúllépés miatt 2018 első hat hónapjában összesen 8,5 milliárd forint közigazgatási bírságot szabott ki a rendőrség – tudta meg a Vezess.hu. Ez csaknem 30 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest, 2017 első hat hónapjában ugyanis 6,6 milliárdos bírságot szabtak ki a sebességhatárok átlépése miatt.

A bírságok száma még ennél is nagyobb mértékben, közel 56 százalékkal ugrott meg egy év alatt. Az év első felében 306 302 csekket szórtak szét a gyorshajtó autósok között, szemben a 2017 első felében kiszabott 196 416 bírsággal.

A rekordmagasnak tűnő bírságolások közben az egykor szupertraffipaxnak hívott készülékek eléggé megbízhatatlannak tűnnek.

Az utak fölé szerelt sebességmérőket 180 alkalommal kellett javítani fél év alatt, míg a mobil készülékeket 72-szer

– közölte a rendőrség.

A Vezess által megszerzett adatok szerint folyamatosak a meghibásodások:

  • 2017-ben a változtatható helyű eszközöket 406-szor, a fix telepítésűeket pedig 398-szor kellett javítani,
  • 2016-ban a mobil sebességmérőket 307-szer, az utak fölé szerelt traffikat pedig 190-szer.

Sok minden meghibásodik, a mobil sebességmérőknél ezeket az alkatrészeket kellett javítani: tápcsatlakozó, LAN csatlakozó, állvány, külső GPS antenna, GSM antenna, akkumulátor vagy akkumulátortöltő, szivargyújtó töltője, kamera. A VÉDA fix készülékeinél elromlott már kamera, ipari számítógép, kategorizáló lézer, UPS, csatlakozó, akkumulátor, merevlemez, volt switch-hiba

A rendőrség szerint volt rá példa, hogy meghibásodás miatt közel három hétre kiesett egy traffipax a rendszerből, ráadásul az autósok is megérezték, mivel „közúti forgalomterelést kellett előzetesen megrendelni a javítás érdekében”.

A VÉDA-rendszer garanciális időszaka 3 év, az ún. változtatható helyű KKEP-k esetében augusztus 3-án járt le, míg a fix telepítésűeknél 2018. december 10. a garancia lejáratának időpontja. A készülékek „üzemeltetését és javítását a garancia lejártát követően is az ARH Informatikai Zrt. végzi; az ORFK és a cég szerződése alapján átalánydíjas elszámoláson alapuló szolgáltatás keretében”.

Hiába több a bírság, a balesetek száma sem csökkent: 2018 első felében rekordot döntött a sérüléses balesetek száma.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018