INFORÁDIÓ
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma

orbán balázs

államtitkár

miniszterelnökség

eu

migráció

brexit

aréna

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 12-én.

Orbán Balázs: az EU-val való viszony belpolitika

Infostart / InfoRádió - Exterde Tibor

Az egész kormányzási logika átalakul azzal, hogy a miniszterelnök közvetlen irányítása alatt három szervezeti egység működik – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára. Orbán Balázs a dél-budai kórházberuházásról és a legutóbbi uniós csúcsról is beszélt.

A kormány politikájának irányát eddig is a miniszterelnök határozta meg, a mostani struktúrában viszont több egységet irányít közvetlenül – emélkeztetett az InfoRádióban a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára. A Miniszterelnöki Kormányiroda a kormányzati döntéselőkészítő feladatokat látja el, a Miniszterelnöki Kabinetiroda a miniszterelnök személyéhez fűződő és kommunikációs tevékenységgel foglalkozik. Ezek mellett a Miniszterelnökség tartozik a kormányfő közvetlen irányítása alár – emelte ki az államtitkár.

"Az EU-val való viszony belpolitika"

Orbán Balázs a Miniszterelnökség jelenlegi felépítéséről szólva elmondta, hogy államtitkárságának feladata a kormányzati stratégia kidolgozása és annak támogatása. Kiemelte: az, hogy a minisztériumnak két európai ügyekért felelős államtitkára is van, megerősített szervezetrendszert jelent.

„Úgy gondoljuk, hogy az Európai Unióhoz fűződő viszony nem külpolitika, hanem belpolitika”

– fogalmazott, hozzátéve, hogy a következő évek stratégiájának egyik legfontosabb ága lesz az EU-ügy.

„Megjelenik Fürjes Balázs és Gyopáros Alpár személyében a települések fejlesztését jelentő logika”– mondta az államtitkár. A legnagyobb portfóliót Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár kapta, hozzá tartozik a teljes területi közigazgatás működtetése – árulta el Orbán Balázs.

Kórházberuházás

A Miniszterelnökséghez került a dél-budai kórházberuházás is, a fejlesztés Orbán Balázs szerint így új lendületet kaphat, bár az építkezés a következő hónapokban még nem kezdődik el. „A folyamat irreverzibilis, vagyis visszafordíthatatlan elindulására számíthatunk” – fogalmazott. A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szerint a fejlesztést jelenleg felügyelő Fürjes Balázs államtitkár személye garanciát jelent arra, hogy időben és megfelelő minőségben fejeződik be a beruházás.

Migrációs politika az EU-ban

Az Európai Tanács legutóbbi találkozóján csak a fő irányokat jelölték ki, amelyek között voltak Magyarország számára kedvező megállapítások is – mondta Orbán Balázs, aki szerint egy józanabb migrációs politika irányába indult el Európa. „De az ezzel kapcsolatos csata előttünk van, és egyre hangosabb lesz, ahogy futunk bele az európai parlamenti választásba” – tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy az osztrák elnökség jó Magyarország számára, leginkább a bevándorlásban képviselt hasonló álláspont miatt.

„A bolgár elnökség tapasztalatai azt mutatják, hogy ha egy tagállam nem kellően erős, nem kellően elkötelezett, akkor valójában nem fogja tudni a holtpontról kimozdítani a tárgyalásokat”

– fogalmazott a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára. Ezért is örül az erős, migrációs politikában a magyar kormányéhoz hasonló álláspontot képviselő Ausztria elnöki ciklusának.

Sikertelen Brexit-tárgyalások

Orbán Balázs szerint az utóbbi időben azért mondott le több brit politikus is, mert nem haladnak a brexit-tárgyalások, pedig mindkét felet szorítja a határidő. Az Európai Unió alapszerződései szerint a szándéknyilatkozattól kezdődően két év áll rendelkezésre a tárgyalás és a kilépés lebonyolítására – emlékeztetett az államtitkár. Úgy vélte: a brit kilépésben az unió intézményeit vezető politikusainak is nagy a felelőssége, ezért nekik kell változniuk ahhoz, hogy más államok ne fontolgassák a távozást.

Nyitókép: Bruzák Noémi

Kapcsolódó hang

Orbán Balázs a brexitről
 
Orbán Balázs a Miniszterelnökségről
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018