eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nagy Éva gyermekorvos HPV elleni védőoltást adnak be egy lánynak a szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában 2013. február 11-én. A szolnoki önkormányzat 2008-ban indította el komplex méhnyakrák-megelőző programját, amelyet a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás biztosításáról szóló önkormányzati rendeletében rögzített. A tárgyévben 13. életévüket betöltött, vagy betöltő leánygyermekek alanyi jogon, szülői hozzájárulás alapján részesülhetnek térítésmentesen a védőoltásban.
Nyitókép: Mészáros János

Ősztől kérhetik a szülők az új HPV-oltást

A kilenckomponensű vakcina nem csak a méhnyakrák, hanem számos más betegség ellen is véd.

Ősztől már 9 komponensű HPV-oltást igényelhetnek ingyenesen a szülők. A vakcina nem csak a méhnyakrák, hanem számos további betegség ellen is véd. A korábbi tapasztalatok szerint viszont sokan nem éltek a lehetőséggel.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az InfoRádiónak elmondta, hogy három éve tart a kampány, jelenleg 60 százalék fölött van az igénylők száma, de évről évre csökken ez a szám. Mint mondta, ezért is gondolták a szakemberek, hogy rá kell erősíteni a kampányra. A másik ok, hogy

az ősztől igényelhető új oltás, amely már 9 komponensű.

A humán papillomavírus ugyanis többféle megbetegedést okozhat, a legismertebb a méhnyakrák, de okozhat szájüregi rákokat, nem rosszindulatú vírusos szemölcsöket is.

HPV oltás nem kötelező, és csak a 13. évüket betöltött 7-ikes lányok kapják ingyen, ha a szülők ezt kérik.

Fiúk számára nem ingyenes, de a szakember szerint érdemes igénybe venni, hiszen a méhnyakrákot leszámítva az összes többi betegség, amit a HPV vírusa okoz, őket is érinti.

Az oltás áráról Póta György azt mondta, hogy azok, akik nem igényelhetik ingyenesen, mintegy 27 ezer forintért kaphatják meg a vakcinát. 12-14 éves kor között két oltás ad védettséget, a náluk idősebbeknél viszont három oltás kell fél éven belül a védettséghez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×