eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Új dohányipari különadó jöhet januártól - a nap hírei

Új dohányipari különadót vezetne be januártól a kormány. A külügyminiszter szerint Magyarország az Európai Unióval vitatja meg az amerikai nagykövet által felvetett kérdéseket. Megrovást kapott két vádlott első fokon a rendőri vezetők perében.

Új dohányipari különadót vezetne be januártól a kormány - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János közölte: az egészségre különösen káros dohánytípusokat, például a mentolos cigarettát szálanként 4 forint adó terhelné. Hozzátette: az új adónem bevezetéséről már tartanak az egyeztetések Brüsszellel. Szólt arról is, hogy áttekintik a már kiírt új uniós pályázatokat, a kabinet negyedévente konzultálna a pályázati források felhasználásában érintett érdekképviseletekkel.

Lázár János bürokráciacsökkentő intézkedésekről is beszámolt: eszerint januártól 5 területen 10 milliárd forinttal csökkennek az állami díjak. Megerősítette: eladta OTP-részvénypakettjét az állam, a befolyó pénzt beruházásokra fordítják. Az MNV mintegy 75 milliárd forintért, a nyilvántartási értéknél 10 milliárd forinttal többért értékesítette a részvénypakettet. Lázár János nem sokkal korábban arról beszélt: az eladás nem befolyásolja azt a kormányzati szándékot, hogy a magyar bankrendszer minimum fele nemzeti tulajdonban legyen.

Bírósághoz fordulna az európai menekültügyi kvóták miatt a kormány - ezt szintén a Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte. Lázár János megismételte a kormány állásfoglalását, amely szerint a görög határokat kellene megvédeni és hangsúlyozta: Magyarország egyetlen visszatoloncolásra várót sem akar átvenni, őket Görögországba kell visszahelyezni, mert először nem Magyarországon léptek be az unió területére.

Magyarország az Európai Unióval vitatja meg az amerikai nagykövet által felvetett kérdéseket, amelyek nagy részét már le is zárta - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azután beszélt erről, hogy Colleen Bell amerikai nagykövet a Corvinus Egyetemen a magyar-amerikai kapcsolatokról tartott előadásában kritizálta a kormány menekültpolitikáját, bírálta a paksi atomerőmű bővítését és a magyarországi korrupciós helyzetet. Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter azt hangsúlyozta: a kormány nem tolerálja a belügyeibe való beavatkozást és azt kérte az amerikaiaktól, hogy támogassák a kormány törekvését, hogy az energiaellátás magyar tulajdonba kerüljön.

Mintegy 20 milliárd forintot fordít 2020-ig a vasúti és a közúti közlekedés biztonságának növelésére európai uniós forrásból a kormány - mondta a közlekedésért felelős helyettes államtitkára. Becsey Zsolt a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. 2,3 milliárd forintos közlekedésbiztonságot javító beruházásának záró ünnepségén hozzátette: a 2011 végén kezdődött Érj haza biztonságban nevű minisztériumi program részeként eddig 55 milliárd forintot fordítottak a közlekedés biztonságának növelésére.

Befejeződött a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat fejlesztése. Az Elektronikus Közigazgatási Program 3,2 milliárd forintos projektje hivatalosan október utolsó napján zárul. Teller Gábor, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. projektvezetője elmondta: a teljes összeg 85 százaléka volt uniós támogatás, a kisebb hányadot nemzeti forrásból fedezték.

Elfogadta a Budapesten található uniós rendőrakadémiával összefüggő új szabályokat az Európai Parlament. Gál Kinga fideszes Európai Parlamenti képviselő azt mondta: az új szabályozás stabil jogi alapot biztosít az intézmény működéséhez és meghatározza prioritásait. Ezek között említette az uniós szintű stratégiai képzési szükségletek felmérését, a képzések akkreditációját, valamint a közös tananyagot.

Az államnak kötelessége megvédeni minden állampolgárát - mondta Pintér Sándor belügyminiszter a Világ Igaza kitüntetések átadásán. Az elismerést a holokauszt idején tanúsított segítségnyújtásért adományozzák. Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete hangsúlyozta: akkor sem szabad feladni a küzdelmet, ha az igazságtalanság bármilyen példájával találkozunk.

Értetlenül fogadta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség új besorolását a húskészítményekről. A testület közölte: tudományos bizonyítékok vannak arról, hogy a hús és a hústermékek nélkülözhetetlen tápanyagforrásokat tartalmaznak. A WHO hétfőn hozta nyilvánosságra a rákkutató intézetének tanulmányát, amelyben megállapították, hogy a feldolgozott hústermékek fogyasztása rákkeltő és valószínűleg a vörös húsé is. Ez utóbbi kategóriába sorolták a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét.

Első fokon megrovást kapott Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány a 2006-os őszi eseményekkel összefüggésben megvádolt rendőri vezetők perében a Fővárosi Törvényszéken. Egyik vádlott-társát szintén a legenyhébb szankcióban részesítette a testület. A bíróság 12 további megvádolt rendőrtiszt, köztük Bene László volt országos főkapitánnyal szemben megszüntette az eljárást. Az ügyészség a 2006. szeptember 18-án este a tévészékháznál, szeptember 19-21-én és október 23-án Budapest utcáin történtek miatt katonai bűncselekmények, elöljárói intézkedés, illetve utólagos felelősségre vonás elmulasztásával vádolt meg három rendőr tábornokot és más tiszteket.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×