eur:
388.36
usd:
360.33
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Orbán: Túl sokba kerül az embereknek a szocialista kormányzás

Magyarországot nem a nemzetközi pénzügyi válság sodorta bajba, az csak rávilágított az elmúlt évek rossz gazdaságpolitikájára - mondta az InfoRádióban a Fidesz elnöke. Orbán Viktor úgy véli, a nyugat-európai országokhoz hasonlóan Magyarországon is erősíteni kell a gazdaságot, a pénzügyi válság idején is szükség van a magyar iparra.

A kormány úgy növelte az államadósságot, hogy a forrásokat nem gazdaságélénkítésre fordította, eközben becsapta a világot és eljátszotta az ország hitelét. Ennek következménye, hogy most csak kedvezőtlen feltételekkel jut kölcsönhöz az ország - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke szerint Magyarországnak évente 500 milliárd forintos pluszkiadást jelent az, hogy csak rosszabb feltételekkel jut hitelhez. Orbán Viktor hozzátette: az országot nem a magas államháztartási hiány sodorta a jelenlegi válságba, hanem az államadósság mértéke.

Orbán Viktor szerint jövőre az országnak egy 2500 milliárd forintos gazdaságélénkítő csomagra lenne szüksége, az összeg felét adócsökkentésre kellene fordítani. A korrupció és a sok fölösleges bürokratikus szabály felszámolásából teremthető erre forrás. Utóbbi ugyanis egy világbanki elemzés szerint három év alatt legalább hét százalékkal fogja vissza a gazdasági növekedést, miközben a GDP egy százalékos emelkedéséből 100 milliárd forintos bevétele származik a költségvetésnek - tette hozzá az ellenzéki politikus.

A kormány az államcsőd szélére juttatta az országot

Magyarország az egyetlen uniós ország, amelyet kis híján maga alá temetett a nemzetközi pénzügyi válság, és csak a nemzetközi mentőcsomagnak köszönhető, hogy elkerültük az államcsődöt.

Az ország előtt azonban még hatalmas problémák állnak, az Országgyűlés elé beterjesztett költségvetési tervezet pedig nem képes kezelni a munkanélküliség emelkedését és a gazdasági visszaesést, sőt, további problémákat is okozhat - hangsúlyozta Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke szerint a kormány ismét rosszul reagál, hiszen míg máshol a kis- és közepes vállalkozások megsegítésére helyezik a hangsúlyt, a Gyurcsány-kabinet csak megszorításokban gondolkodik.

A volt miniszterelnök szerint Magyarországnak már nagyon sokba került az, hogy a szocialisták nem változtatnak a kormányzáson, ezért az optimális lehetőség még mindig az előrehozott választás kiírása lenne.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×