eur:
388.37
usd:
360.43
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

November elsejétől a HospInvest működteti az egri megyei kórházat

November elsejétől a HospInvest Zrt. működteti az egri Markhot Ferenc Megyei Kórházat, a kórház szombattól már nem a megyei önkormányzat költségvetési szerve, a dolgozók közalkalmazotti viszonya megszűnik - döntött pénteken a Heves megyei közgyűlés. A HospInvest elismerte, hogy az átállás nem lesz zökkenőmentes.

A közgyűlési döntést a szocialista képviselők és egy független képviselő támogatásával hozták meg; 602 dolgozó munkaviszonya megszűnik, végkielégítésük kifizetésére pályázatot adott be az önkormányzat.

Az ülés bombariadó miatt 2,5 órás kényszerszünet után kezdődött el.

A 40 tagú testületben 19 taggal rendelkező Fidesz képviselői leszögezték: mivel szerintük törvénysértések történtek a megyei önkormányzat és a HospInvest Zrt. szerződéskötése kapcsán, ráadásul úgy látják, hogy a magáncég által működtetett kórház "be fog dőlni", nem adják ehhez a nevüket.

A közgyűlés folyamatos botrányhangulatban zajlott, mindvégig tartott a hangos bekiabálás, skandálás, sípolás, a HospInvest elnökébe "elég volt" kiabálással és tapssal fojtották bele a szót, amikor a kérdésekre válaszolt. Az 50-70 fős hangoskodó csoport saját, trágárságoktól sem mentes bekiabálásait is megtapsolta, és dulakodás is kialakult az ülésteremben, amikor valakit megpróbáltak kivezetni.

Benkár József főjegyző ismertette: 602 kórházi dolgozó munkaviszonya megszűnt, ők azok, akik vagy nem kívántak munkaszerződést kötni, vagy nem válaszoltak az ajánlatra. 875 millió forintba kerül a végkielégítésük, az önkormányzat munkabérhitelt vesz fel, amíg igénybe tudja venni a pályázaton erre kért pénzt. Fizikai képtelenség az utolsó munkában töltött napon kifizetni a végkielégítést - tette hozzá.

Rendőrök és biztonságiak a kórházban

Kollányi Gábor, a HospInvest Zrt. elnöke a feltett kérdésekre válaszolva elmondta: az ügyeleti beosztás elkészült, a dolgozói létszámot november elseje után tudja ellenőrizni az ÁNTSZ. Az állománytáblával kapcsolatban az őket ért fenyegetések miatt titoktartást ígértek a dolgozóknak, és ezt betartják, amíg a törvény erre lehetőséget biztosít.

Elmondta: a HospInvestet minden esetben olyan kórház működtetésére hívták, ahol problémák voltak, ilyen volt az egri is. A pénzügyire tehát igen, a morális válságra azonban nem számítottak, így arra, hogy négy főigazgatónak kellett távoznia egymás után, és egy csoport megakadályozta, hogy orvosok át merjenek szerződni.

A morális válság miatt nem lesz zökkenőmentes az átállás, néhány hetes szervezési munka szükséges ahhoz, hogy az ellátás visszaállhasson a megszokott szintre - fogalmazott.

Hozzátette: biztonsági őrök és rendőrök biztosítják majd a kórház területét, a betegek, a betegellátás, és a kórházi dolgozók biztonsága érdekében pedig költöztetéssel koncentrálják a betegellátást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×