eur:
388.56
usd:
360.7
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"Az elmúlt hat évben minden terhet a bérből és fizetésből élőknek kellett állniuk"

A gazdasági válság miatt Magyarországnak továbbra is számolnia kell a forint elleni támadásokkal vagy a részvények értékének esésével - nyilatkozta az Aegon Befektetési Alapkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója a Heti Válasznak. Hetilapszemle.

A HVG arról közöl összeállítást, hogy egymással csatáznak a magyar iskolák Kolozsváron, Szatmárnémetiben, az egyházaknak visszaadott épületekből ugyanis folyamatosan kiszorulnak a világi tanintézmények. Nincsen demarkációs vonal, nincsenek elválasztó rácsok, ennek ellenére azonnal látható, hogy két különböző szellemiségű oktatási intézmény feszül egymásnak Kolozsváron a Brassai Sámul Elméleti Gimnáziumnak és a János Zsigmond Kollégiumnak helyt adó belvárosi épületben. A viszony az elmúlt évben mérgesedett el teljesen. A felek képtelenek voltak kompromisszumos megoldásra, ráadásul a diákok közötti összetűzések is egyre gyakoribbá váltak. A Brassai vezetője abban bízik, hogy a püspökváltás után még novemberben sikerül megegyezniük az unitáriusokkal. Egy önkormányzati képviselő szerint valószínűleg egyesítik a két iskolát.

A Heti Válasz interjút közöl. Heim Péter szerint az elmúlt hat évben minden terhet a bérből és fizetésből élőknek kellett állniuk, ami nem járható út. Hozzátette: a gazdasági válság miatt Magyarországnak továbbra is számolnia kell a forint elleni támadásokkal vagy a részvények értékének esésével. Bár az Egyesült Államokban több pénzintézet is csődöt mondott, Magyarországon erre kevés esélyt lát a szakember. Az elnök-vezérigazgató azt is megjegyezte, hogy a kormánynak nem a devizahiteleseket megsegítő csomagot kell létrehoznia, hanem azt kell megakadályoznia, hogy a forint összeomoljon.

A Figyelőben a Feldmár Andrással készült portréinterjúból kiderül, hogy a pszichológus 16 éves volt, amikor átlépte a határt és Torontóba ment. Angolul nem beszélt, de az algebra, geometria nyelvén igen. Gyerekkorában két trauma is érte: amikor anyját elvitték Auschwitzba, és amikor visszajöttek a szülei. Később ezért kezdett el pszichológiát tanulni egy skót származású pszichiáter mellett. Feldmár András szerint minden trauma egy másik embertől származik, az általa okozott sebeket csak egy emberi kapcsolaton keresztül lehet meggyógyítani. Úgy látja, hogy az emberek nem szeretnek konfrontálódni, ezért ha valakivel nem értenek egyet, akkor a háta mögött másnak mondják el, mi a bajuk vele.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×