eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kern: A nemzeti csúcs egy ügyes húzás, nem több

A Gyurcsány Ferenc által összehívott nemzeti csúcs alkalmatlan arra, hogy kiutat találjon a pénzügyi válságból - mondta az InfoRádiónak a Századvég Alapítvány tudományos főmunkatársa. Kern Tamás hozzátette: hosszú távú reformokra és társadalmi konszenzus megalkotására jó lenne ez a fórum, de ezeket nem a válság közepén kellene megvitatni.

A miniszterelnök az MSZP szombati kongresszusán jelentette be, hogy a pénzügyi válság kapcsán nemzeti csúcsértekezlet összehívását kezdeményezi, hogy a pártvezetőkkel és a közjogi méltóságokkal egy átfogó társadalmi-gazdasági megállapodás szülessen.

A most szombati tanácskozásra mind a három ellenzéki párt elnöke elmegy, de Sólyom László jelenlegi és Mádl Ferenc volt államfő, valamint Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke is jelezte, hogy nem vesz részt a tárgyaláson, utóbbi külföldi útja miatt marad távol.

Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint válság idején érthető ez a kormányfői kezdeményezés, hiszen Nyugat-Európában is gazdasági-politikai válságok közepette köttetnek átfogó paktumok.

A Gyurcsány Ferenc által kezdeményezett nemzeti csúcs azonban másról szól - mondta a Századvég Alapítvány tudományos főmunkatársa, aki szerint Nyugat-Európában alapvetően három fél, a cselekvőképes kormány, illetve a két meghatározó szociális partner, a munkaadók és a szakszervezetek képesek hosszú távú szerződéseket kötni.

Magyarországon ennek a három szerepelőnek külön fóruma van, méghozzá az Országos Érdekegyeztető Tanács - hangsúlyozta Kern Tamás, aki nem érti, miért kaptak meghívót a szombati tanácsokozásra a közjogi méltóságok és az akadémiai elnökök.

A szakértő úgy véli: ebben a formában nincs szükség erre a nemzeti csúcsra, mert átmeneti gazdaságpolitikai kérdések nem igényelnek ilyen fórumot.

Szerinte akkor lenne célja és értelme a tanácskozásnak, ha valóban hosszú távú egyezségre akarnak jutni a felek, például a nyugdíj kérdéséről, ugyanakkor hozzáteszi: nem válság közepén kell ilyen fontos kérdésekről beszélni.

A szakértő alapvetően kommunikációs eszköznek tartja a csúcs összehívását, ami, mint fogalmaz, nagyon ügyes húzás: alkalmas arra, hogy Gyurcsány Ferenc bizonyos mértékig megijessze az ellenzéki pártokat (főleg az SZDSZ-t) a költségvetés megbuktatásának következményeitől.

Kern Tamás szerint ebben a szituációban a kormányfő akár nyerhet is, mert ha mélyül a válság, az SZDSZ nehezen tudna nemet mondani a költségvetésre.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×