eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Bod Péter Ákos: Nem tragédia, ha alig lesz jövőre gazdasági növekedés

A jegybank volt elnöke szerint a magyar lakosság gyors eladósodás okot adhat az aggodalomra a pénzügyi válság során. Bod Péter Ákos az InfoRádiónak azt mondta: Magyarországot a gyenge gazdasági növekedés helyezte a kiemelt kockázatú államok közé. Szerinte nem kizárt, hogy jövőre egyáltalán nem növekszik a gazdaság, de mint mondta, ez sem lesz tragikus.

Magyarországon túlságosan meglódult a lakosság eladósodása az előző két-három évben, a hiteleket ráadásul devizában vették fel az emberek - mondta az InfoRádiónak Bod Péter Ákos. Ez is oka annak, hogy Magyarországot - Izlanddal együtt - a kockázatos országok listájára tették.

Bod Péter Ákos figyelmeztetett: eladósodásunknak nem a szintje, hanem a tempója fenyegető. Hozzátette: mivel ez nem tartható, több bank is bejelentette már, hogy felfüggeszti a devizahitelek folyósítását.

Úgy látja, az államadósság mértékével sincs gond, az közel áll az európai átlaghoz, az viszont baj, veszélytényező azonban, hogy az eladósodottság 2000 óta nőtt meg ugrásszerűen

Kijelentette, a gyenge növekedés eleve a kétséges országok közé sorolt minket.

Bod Péter Ákos reméli: Magyarország számára az jelent előnyt, hogy nincs olyan tényezője, amely hirtelen válsága nagy veszteséget okoz, mint más országokban például az autóipar hirtelen visszaesése. A volt jegybankelnök ugyanakkor el tudja képzelni, hogy jövőre egyáltalán nem növekszik a gazdaság, ami "nem jó hír, de nem tragédia".

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×