INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Tömeges kitelepítés a Sajónál

InfoRádió / MTI
Ötven embert kell kiköltöztetni otthonából a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ónodon - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. Szentes György azt mondta: a Hernád visszaduzzasztotta a Sajót, így a víz átfolyik a gáton, de a töltés nem szakadt át.

A helyettes szóvivő elmondta: Ónodon, a József Attila utcában 60-70 centiméter magas a víz; a lakókat tűzoltók és katasztrófavédelmi szakemberek menekítik három csónakkal.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gesztely alpolgármestere az InfoRádióban korábban arról számolt be, hogy eddig három lakóházat öntött el a víz a településen, és tíz embernek kellett elhagynia otthonát.

Szűcs Tibor közölte: Gesztelynél reggel óta változatlan a Hernád vízszintje.

Pados Imre, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta: minden mozgósítható embert átirányítottak a védekezéshez, mert a vízállás megközelíti az 1974-ben mért rekordértéket.

A Hernád mentén elhúzódó tetőzésre számítanak a szakemberek, de harmadfokú az árvízvédelmi készültség a Sajón, a Taktán és a Zagyva középső szakaszán is.

A címlapról ajánljuk