eur:
393.09
usd:
367.17
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Veres püspök szerint "ideológiai harc" folyik az egyház és a hívek ellen

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára szerint a választások nyomán "kialakult helyzet egyfajta tükre az ország jelenlegi lelki és erkölcsi állapotának".

Veres András püspök, az Új Ember legújabb számában annak a bizakodásnak adott hangot, hogy azok, akik "eddig a hívő emberekkel szemben nem sok elfogadást és megértést tanúsítottak", változtatnak magatartásukon.

A főpap azt írta, hogy szomorúsággal tölti el az országgyűlési választások eredménye.

A püspök szerint az elmúlt négy évben sok esetben sérültek a hívő emberek jogai, különösen a közfeladatokat ellátó egyházi intézmények anyagi biztonsága került veszélybe, de számtalan erkölcsi kérdésben is - család- és életvédelem, jogegyenlőség, igazságosság, szolidaritás - "megmutatkoztak az eddigi kormányzati munka fogyatékosságai".

"Nehéz tudomásul venni, hogy a választópolgárok jelentős része döntése meghozatalakor ezekre a szempontokra nincs tekintettel" - fogalmazott, hozzátéve: "különösen fájdalmas, hogy még magukat vallásosnak tartó emberek is szavaztak azokra a politikai erőkre, amelyek az egyház és a fent említett értékek ellenében határozzák meg a maguk identitását".

Veres András szerint "változatlanul ideológiai harc részesei vagyunk", amely gyakran megmutatkozik az egyház és tagjai irányában.

A püspök hangsúlyozta: nemegyszer legszentebb dolgaik is, mint például a gyónás, politikai támadások eszközévé válnak; ez demokratikus viszonyok között érthetetlen és elfogadhatatlan jelenség.

"Csak bizakodhatunk abban, hogy új kormányzati feladatot kapva azok is átérzik felelőségüket, akik eddig a hívő emberekkel szemben nem sok elfogadást és megértést tanúsítottak, és változtatnak eddigi magatartásukon" - összegezte véleményét Veres András.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×