eur:
394.51
usd:
369.94
bux:
65173.41
2024. április 19. péntek Emma

Lassan apadnak a folyók, marad a védekezés

A Tisza apadása miatt feloldotta a kormány a korábban elrendelt veszélyhelyzetet Kisköre és Szolnok között. Továbbra is rendkívüli a védekezés a folyó alsó szakszán, a Zagyva és a Maros torkolati részén, valamint a Hármas-Körösön.

Reich Gyula, az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője elmondta: a Tisza és a Hármas-Körös naponta mindössze 5-8 centimétert apad, a vízszint még mindig a rekordértékek felett van, emiatt továbbra is intenzíven kell védekezni.

Hangsúlyozta, hogy a Köröszugban jelentős veszélyt jelentenek az árvízi jelenségek, ezért a töltések mögött egy újabb védvonalat építenek ki, amely egy esetleges gátszakadáskor a lakott területeket védené.

Hozzátette: a Szelevény melletti Nagyrétnél a legkritikusabb a helyzet, ahol gátnál mintegy 3 és fél ezer tonnányi föld mozdult meg.

Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője elmondta: a töltéseken az elmúlt 24 órában 3.500 katona dolgozott, és a védekezést lánctalpas, úszó szállító járművekkel, valamint helikopterekkel segíti a honvédség.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője arról számolt be, hogy hétfő estig újabb 182 embernek kellett elhagynia otthonát a Jász-Nagykun- Szolnok megyei Tiszasason és Csépán. Eddig országszerte 2.792 embert költöztettek ki.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Ahogy a Politico beszámol róla, Donald Trump volt amerikai elnök kampánya saját tájékoztatása szerint több mint százezer jogászt és ügyvédet fog hadba állítani, hogy felügyelje a 2024-es választások tisztaságát. A kezdeményezés, amelyet a Trump-kampány és a Republikánus Nemzeti Bizottság "az ország történetének legkiterjedtebb és legmonumentálisabb választási integritási programjaként" jellemzett, magában foglalja a jelentkezők képzését is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×