eur:
393.68
usd:
367.27
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Orbán: az MDF diktálni fog

A Fidesz elnöke szerint reális esély van arra, hogy a választások második fordulója után nemzeti kormány alakuljon. Orbán Viktor az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott: annak semmi esélye sincs, hogy a Fidesz egyedül tudjon kormányt alakítani. A Fidesz elnöke közölte: az Antall-kormány néhány tagját alkalmasnak érezné arra, hogy egy MDF-fel közös kormányban miniszterelnök legyen.

A választások első fordulója után a jelenlegi koalíció szerzett előnyt. Nyitva maradt még 110 egyéni körzet. Mennyire tartja sikeresnek a Fidesz két forduló közötti kampányát?

A végeredmény minősíti a munkánkat, tehát csak vasárnap este leszünk okosabbak. A nemzeti kormány megalakulására reális esély van. Nagy munka, nehéz feladat, de elvégezhető. Én egy dolgot tudok mondani: én többet tenni az ügy érdekében nem tudok annál, mint amit az elmúlt két hétben tettem.

A hangsúlyt az állami költségvetés rossz helyzetére tették. Mennyire lehet ez hívószó azoknak a vidéki szavazóknak, akikre Ön számít és akik az első fordulóban kisebb arányba mentek el szavazni, mint a városiak?

A hangsúlyt a két forduló között a nemzeti összefogásra helyeztük. Szerettünk volna az MDF-fel minél hamarabb megkötni egy átfogó megállapodás, hogy új lendületet véve, egy új miniszterelnök-jelölttel, az MDF elnökasszonyával hármasban egy nagy, mindent elsöprő nemzeti összefogást demonstráló kampányt tudjunk indítani. Ez különböző okokból nem jött létre, az MDF azt üzente, hogy a Fidesz nyerje meg maga a második fordulót, ha tudja. A témák közül a nemzeti összefogás mellett az ország állapota lett a legfontosabb. Az első forduló után hozta nyilvánosságra a magyar kormány a gazdasággal kapcsolatos valódi adatokat és kiderült, hogy óriási baj van. Ha a szocialista-szabaddemokrata kormány a helyén marad, olyan megszorító csomagot kapnak a nyakukba a magyarok a nyáron, hogy Bokros Lajos hátizsákja kutya füle volt ahhoz képest. Tömeges elbocsátások, gáz-, villany- és gyógyszeráremelés, tovább növekvő államadósság, fizetős egészségügy, vadprivatizáció, kisiskolák és kisóvodák bezárása - ezzel kell számolni, ha marad a kormánykoalíció. Magyarország sorsát nem a pártok, vagy a magamfajta pártvezetők döntik el, hanem a választók.

A Fidesz véleményét a kormánykoalíció oldalán "csődhíradónak" nevezték és azt mondták, hogy eltúlozzák a költségvetés problémáit, mert egyrészt a magyar gazdaság jó állapotban van, bár az állami költségvetésben kétségtelenül nagyobb a hiány, de ez nem tér el a korábbi évek arányaitól.

Ha a pártok ilyen szamárságokat beszélnek, akkor nem tudunk mit mondani a választóknak, mint azt, hogy ne a pártokat figyeljék. Itt vannak a külföldi és belföldi szakértők, elemzők, tehát elérhetők olyan információk Magyarországon is a gazdaságról, melyek nem pártszócsőből, vagy pártok véleménygyáraiból származnak. Én csak annyit tudok tenni, hogy felajánlom a segítségemet és emlékeztetem a választókat arra, hogy miként volt ez 2002-ben, a választások két fordulója között. Sosem hozakodtam ezzel elő az elmúlt években, mert az ember nem szereti, ha a rossz következményekre vonatkozó jóslatai beteljesednek, de megmondtam 2002-ben is, hogy mi vár a magyarokra, ha szocialista kormány alakul: elveszik a gyermekek után járó adókedvezményt, megfojtják a Széchenyi-tervet, bezárják a kisiskolákat. A szocialisták tagadták ebbéli szándékaikat, aztán mindent megcsináltak. Én most sem tudok mást mondani: kedves magyarok, a felkiáltójeleket felírtuk az égre, a programot, amely alkalmas arra, hogy az országot ebből a helyzetből megszorítás nélkül kivezessük bemutattuk, eljuttattuk Önökhöz, döntsenek.

Minek tulajdonítja azt, hogy ennek a választások első fordulója előtt nem volt akkora hívóereje, mint a másik oldal érveinek, mely szerint nem akkora a baj, a magyar gazdaság jobb állapotban van?

Úgy tűnik, hogy nem zárható ki: ez így lesz a második fordulóban is. Nem tudunk senkinek sem bölcsességet, felelősséget adni, csak segítséget tudunk nyújtani. Ha a kormánykoalíciónak hisznek, akkor oda kell szavazni. Erről nem akarom őket lebeszélni. Csak aztán nyáron kell meginnunk azt a feketelevest, amit a koalíció főzött meg. Aki kicsit is ért a gazdasághoz, az tudhatja: komoly megszorításokra készülnek. Egyfolytában tagadják például, hogy fizetőssé akarják tenni az egészségügyet, de már kijöttek az első kormánydöntések, melyek hárompillérű egészségügyet terveznek Magyarországon és a harmadik pillérhez tartozó szolgáltatásokért fizetni kell. Azt mondják majd, hogy pénzhiány van, és a második pillér is fizetőssé válik. Mindenki láthatja, mi az irány. Üzletet csinálni mindenből, amiből lehet. El fognak kótyavetyélni mindent.

Mindenki azt mondja, hogy a választások még nem dőltek el, érdemes tehát sorra venni azokat a lehetőségeket, amelyek nyomán hétfőtől a Fidesz politikája alakul. Mekkora esélyt ad annak, hogy a Fidesz egyedül is kormányt alakíthat, illetve annak, hogy az MDF-fel együtt?

Annak semmilyen esélye sincs, hogy a Fidesz egyedül tudjon kormányt alakítani. Nagyon bonyolult matematikai módszerekkel elő lehetne állítani olyan parlamenti arányt, hogy ez megtörténhessen, de az élet nem szokta követni ezeket az okfejtéseket. Arra reális esély van, hogy az MDF-fel közösen nemzeti többség legyen a parlamentben.

Hogyan folytatódik a Fidesz politikája, ha az MDF-fel együtt kormányképes többséget tudnak felmutatni, figyelembe véve azt, hogy az MDF visszautasította a Fidesz programját és javaslatát a közös miniszterelnök-jelöltre?

Az MDF diktálni fog. Lesz, amit ebből elfogadunk, lesz, amit tárgyalások során módosítunk és lesz, amit nem tudunk majd elfogadni. Nehéz, de az eredményesség lehetőségét magába foglaló tárgyalássorozat lesz.

Mi az, amihez ragaszkodnak?

Nem ragaszkodunk semmilyen pártérdekhez és semmilyen személyi ambícióhoz, beleértve a miniszterelnök személyét is.

Van más elgondolásuk Bod Péter Ákos személyén kívül is?

Ismerek néhány olyan személyt, akik az MDF világából jönnek, az első, Antall-féle polgári kormány idejében kipróbálták magukat és alkalmasnak érzem én is és a Fidesz is őket arra, hogy megoldjanak egy olyan nehéz feladatot, mint amilyen egy kormány összeállítása.

Akár Dávid Ibolya miniszterelnökségét is elfogadnák?

Ne kérje, hogy udvariatlan dolgokat mondjak az elnökasszonyról.

Mi az, amihez ragaszkodnak a programjukból?

A programból semmit nem engedünk. Itt a miniszterelnök személyéről kell megállapodni. Olyan játékba nem szabad belemenni, hogy pártok diktálják egy kormányfőnek, hogy mit tegyen és mit ne tegyen. A pártok megállapodnak egy miniszterelnök-jelölttel, kijelölnek számára irányokat és biztosítják őt a támogatásukról. Az irányokat tekintve a Fidesz nem fog változtatni: munka, otthon, család a fő pontok.

Matematikailag patthelyzet is kialakulhat a bal- és jobboldal között. Ilyenkor mi történhet?

Akkor gondolkodni kell.

Hogyan változik a Fidesz politikája, ha marad a jelenlegi koalíció?

Tudomásul vesszük a magyar választópolgárok akaratát. A koalíciónak van egy választási programja, amellyel majd el kell számolnia a választók előtt. Nekünk is van egy programunk, amelyre 2 millió 200 ezer ember szavazott, nekünk hozzájuk kell hűségesnek lennünk.

Mit jelentene mindez konkrétan? Milyen intézkedéseket látna szükségesnek a költségvetés rendbetételére?

Kifejezetten a polgárok érdekét védő magatartásra készülünk a parlamentben. Lehet itt nekünk érvelni mindenféle nemzetközi összefüggésekkel, pénzügyi csoportokkal, mi abból fogunk kiindulni, hogy mi a magyar emberek érdeke. A költségvetés rendbetételére ez a kormány alkalmatlan, hiszen ők tették tönkre a büdzsét. Õk azok, akik az elmúlt négy évben összehozták azt a pénzügyi válságot, amiben most kötésig gázolunk. Nem bízunk abban, hogy azok, akik több ezer milliárd forint hitelt felvettek, ezer milliárd forint értékben kótyavetyélték el a magyar közvagyont és ezzel együtt pénzügyileg ide juttatták az országot, most majd rendbe tudják hozni a költségvetést.

Sajtóhírek szerint a magyar gazdaság vezetői a választások után azonnal felveszik a kapcsolatot az új kormányfővel és arra próbálják majd rávenni, hogy azonnal vágjon bele a reformokba?

Én örülök annak, ha a gazdasági élet szereplői aktívak lesznek, nyilván azok lesznek majd a nyugdíjasok is és mindenki más - a kormánynak meglesz a szükséges mozgástere ahhoz, hogy meghozza a szükséges döntéseket. Minden tárgyalásra készen állunk, de a gazdasági élet szereplőinek is tudomásul kell venniük azt a tényt, hogy Magyarországon demokrácia van. Ezen nem változtat az a tény, hogy nekik mennyi pénzük, vagy milyen gazdasági hatalmuk van. Nem lehet rákényszeríteni egy kormányt arra, hogy a választási programjával ellentétesen cselekedjen. Lehet valakinek sok milliárd forintja, de szavazata csak egy van. Nem a választás után kell rákényszeríteni pártokat arra, hogy mit tegyenek. A választások előtt kell közreműködni abban, hogy a választópolgárok megtudhassák, mi a helyzet. Eltanácsolnék mindenkit attól, hogy az antidemokratikus útra lépjen, hogy a választások után nyomás alá helyezze a választásokon győztes, vagy az ellenzéki pártokat. Ez lehet, hogy gazdaságilag ésszerű, de mélyen ellentétes a demokratikus normákkal. Én ehhez sosem fogok hozzájárulni. Nekünk a szavazók számítanak.

(A beszélgetést itt meghallgathatja!)

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Mérsékelt elmozdulásokkal kezdődhet a kereskedés az irányadó európai tőzsdéken a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák előtt. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×