eur:
389.63
usd:
363.64
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Peter Pellegrini, a távozó kormány miniszterelnöke (b) és Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője sajtótájékoztatót tart Pozsonyban 2020. március 1-jén. Fico pártja 18,29 százalékkal második helyet szerzett.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Így lett magyar segítséggel államfő Peter Pellegrini

A győztes köszönte a magyaroknak, Forró Krisztián szerint jól döntöttek, a vesztes jelölt szerint a félelem volt az eredmény kulcsa; csalódott, de nem megtört.

A Hlas kormánypárt elnöke, a pozsonyi parlament házelnöke a szavazatok több mint 53 százalékát begyűjtve megnyerte a szlovák elnökválasztást, így a következő öt évben ő lesz Szlovákia államfője. A választás éjszakáján kijelentette, mindent megtesz azért, hogy az ország a béke és ne a háború oldalán álljon, és külön köszönetet mondott a magyarok szavazataiért is. Ellenfele, Ivan Korčok elismerte a vereségét, és kifejezte reményét, hogy a kormánypártoktól független jelöltje lesz az országnak.

Pedig szorosabb versenyt jósoltak a szlovák államfőválasztás második fordulója előtt készített közvéleménykutatástok, végül mégis több mint 6 százalékos lett a különbség Peter Pellegrini javára Ivan Korčokkal szemben. A kormányoldal jelöltje 53,12 százalékot, míg az ellenzék támogatását élvező jelölt 46,87 százalékot kapott a szombati államfőválasztáson.

Az országos részvételi arány valamivel több mint 61 százalékos volt.

Korábban még soha nem fordult elő, hogy az elnökválasztás második fordulójába jutott mindkét jelöltre több mint 1 millió szavazat érkezett volna. A győztes Pellegrini 1,4 millió, Ivan Korčok pedig 1,2 millió szavazatot gyűjtött be.

Peter Pellegrini, miután köszönetet mondott a rá adott voksokért, kijelentette, hogy a győzelem számára hatalmas kötelezettségvállalás, megtiszteltetés és elégtétel. Biztosította a kormányt, hogy „ha teljesíti a programját, nem kell attól tartania, hogy mint az elmúlt tíz évben, ellenzéki-opportunista centrum jön létre az elnöki palotában, amely ártani fog a kormánynak és az országnak, külföldön is, és a kormány kudarcai felett fog örvendezni.” Hozzátette ugyanakkor, hogy kritikátlan csodálója sem lesz a kormánynak. Győzelmi beszédében kiemelte, olyan elnök szeretne lenni, aki óvni és védeni fogja az emberek érdekeit, majd kampányának lényegi mondanivalóját megismételve elmondta, mindent megtesz azért, hogy Szlovákia a béke, és ne a háború oldalán álljon.

Külön köszönetet mondott a Szlovákiában élő magyar kisebbségnek.

Úgy fogalmazott, nagyra értékeli az ő szavazataikat. A járásokra lebontott választási térkép is jól ábrázolja, hogy Peter Pellegrini kivétel nélkül minden magyarlakta járásban le tudta győzni Ivan Korčokot. Az eredményvárón személyesen gratulált a győztesnek Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke is. A magyar párt elnöke a körkép.sk hírportálnak nyilatkozva elmondta, jó döntés volt Peter Pellegrini támogatása. Forró Krisztián hozzátette, a felvidéki választók számára Pellegrini volt a garancia arra, hogy biztonságban élhessenek.

Ivan Korčok elismerte vereségét, és gratulált a győztesnek, de hozzáfűzte, hogy az elnöki tisztségért vívott csatát egyebek között

a félelem döntötte el.

Rámutatott, hogy a kampány a félelemkeltésre és a gyűlölet gerjesztésére épült.

„Csalódott vagyok, de nem megtört. Azt kívánom az országnak, hogy olyan elnöke legyen, aki nem utasítások alapján fog cselekedni, hanem a saját meggyőződése szerint” – fogalmazott Ivan Korčok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem volt olyan alacsony a hazai ingatlanbefektetési piac forgalma, mint 2023-ban. A mintegy 600 millió euró 38 százalékos visszaesést jelent a megelőző évhez képest. A csökkenés közepette viszont tovább emelkedett a magyar befektetők aránya, elérve a 82 százalékot. Ezzel párhuzamosan az irodapiacon és az ipar-logisztika szegmensben is emelkedtek a hozamok, miután a magas finanszírozási költségek és a mérsékelt bérleti kereslet továbbra is kivárásra ösztönzi a befektetőket. Mindez azonban nem magyar sajátosság, Nyugat-Európában is hasonló folyamatokat látunk, ahol az elmúlt két évben a kelet-közép-európainál is jelentősebb ingatlanérték-csökkenések mentek végbe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×