eur:
392.3
usd:
366.18
bux:
66800.76
2024. április 26. péntek Ervin
Lezárult az évtizedes huzavona

Lezárult az évtizedes huzavona

Ünnepelnek a szaúdi nők – a sivatagi királyság a világban utolsóként végre engedélyezi, hogy nők is vezethessenek autót. Aktivisták szerint ugyanakkor a szaúdiak el akarják terelni a figyelmet arról, hogy jemeni beavatkozásuk miatt háborús bűncselekményekkel kapcsolatos vádak merültek fel velük szemben.

Királyi rendelet vetett véget az évtizedek óta tartó huzavonának arról, hogy a volán mögé ülhetnek-e Szaúd-Arábiában a nők. Szalman király kedd este rendelte el, hogy

immár nők is kaphassanak jogosítványt

– igaz, az első kártyákra júniusig kell várni.

A döntés nyomán a nőknek nem kell "gyámjuktól" engedélyt kérni arra, hogy jogosítványhoz jussanak és nem kell a gyámnak velük együtt az autóba ülni. A hírt a királyság nagykövete jelentette be az ENSZ közgyűlése előtt. Amikor azonban megkérdezték, hogy tovább bővítik-e a szaúdi nők jogait - akiket például még mindig súlyos korlátozások terhelnek az egészségügyben –, nem válaszolt. A szaúdi reformok részeként ugyanakkor első ízben a nők is bemehetnek majd a stadionokba.

A királyságban már évek óta követelték női aktivisták az önálló autóvezetéshez való jogot – néhányan a tilalommal szembeszállva autóba ültek, és le is filmezték magukat. A hatóságok ezek után lesújtottak, és börtönbe zárták őket.

Szeptemberben megtiltották egy szaúdi imám tevékenységét, aki azt prédikálta a hívőknek, hogy a nőket nem szabad engedni vezetni, mert "az agyuk a férfiagy negyedére zsugorodik, amikor vásárolni mennek". A szaúdi gyámsági törvények szerint a férjek és apák engedélye szükséges ahhoz, hogy a nők elhagyhassák otthonukat, és a szabályozás eddig az autóvezetésre is vonatkozott.

Kommentátorok viszonyt megjegyzik, hogy

az új szaúdi király liberálisabb gazdasági gyakorlatot szeretne meghonosítani,

és ebbe beletartozik a nők nagyobb fokú bevonása a munkaerőpiacba. Az, hogy ezentúl maguk járhatnak dolgozni autóval, ezt segíti elő. Rosszul jár viszont az a több ezer - főleg külföldi - sofőr, akit a szaúdi családok azért vettek fel, hogy a nőket fuvarozzák, ők most fokozatosan elveszíthetik a munkájukat.

A londoni közgazdasági egyetem egyik szaúdi származású oktatója közben felvetette: a rezsim azért döntött épp most a tilalom feloldásáról, mert jó színben akar feltűnni a világ szeme előtt, és el akarja terelni a figyelmet egy kellemetlen kérdésről: a súlyos áldozatokkal járó szaúdi beavatkozásról Jemenben, amelynek kapcsán háborús bűnvádak merültek fel, és vizsgálat is indul.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×