eur:
393.39
usd:
367.88
bux:
67247.96
2024. április 26. péntek Ervin

Lebombázták az ISIS egyik főnökét

Életét vesztette az Iszlám Állam nevű szervezet egyik vezető tanácsadója egy légicsapás során Észak-Irakban. A támadást az iraki légierő hajtotta végre. Közben a NATO vezetői walesi találkozójukon arról is tárgyaltak, hogy milyen választ adjanak a dzsihádisták fenyegetésére. Törökország számára pedig egyre nagyobb gondot jelentenek a területén feltűnő külföldi iszlámisták.

Az iraki hadsereg azt állítja, hogy egy hírszerzési információn alapuló légicsapásban megölték az úgynevezett Iszlám Állam emírjének vezető tanácsadóját, Abu Hazsr al-Szúrit.

A rajtaütést Nineveh tartományban hajtották végre, Moszul és Tal Afar között - ez a terület az Iszlám Állam ellenőrzése alatt áll. Független forrásból így nem sikerült megerősíteni az IS-vezető halálhírét.

Az Iszlám Állam fegyveresei júniusban foglalták el Irak második legnagyobb városát és környékét és az ENSZ szerint példa nélkül álló kegyetlenséggel léptek fel ellenségeik és a helyi lakosok ellen is.

Az iraki központi kormány a múlt hétvégén érte el az első jelentősebb hadisikert az IS elllen, amikor sííta és kurd milíciák által támogatja megtörte a dzsihádisták ostromzárát Amerli város körzetében.

Walesben közben a NATO csúcstalálkozóján Cameron brit miniszterelnök bírálta azokat a szövetségeseit, akik váltságdíjat fizettek az IS által fogvatartott állampolgáraik kiszabadulásáért. Az Iszlám Állam a héten újabb sokkoló videót tett közzé egy második amerikai újságíró meggyilkolásáról. A felvételen látható, vélhetőleg brit származású dzsihádista azt mondta, hogy a következő áldozat épp egy honfitársa lesz.

Közben Törökország számára egyre nagyobb gondot jelentenek az olyan külföldi iszlámisták, mint amilyen a videón is látható, "Dzsihádi Johnként" emlegetett szélsőséges.

Ankara nem titkolta, hogy Bassár al-Asszád szíriai elnök bukását akarta és ezért területén át többezer, a kormány ellen harcoló dzsihádista jutott be Szíriába.

Most már a török államra is komoly fenyegetést jelentenek a külföldi fegyveresek, akik mindössze 20-30 kilométerre tartózkodnak Kilis határvárostól. Az Iszlám Állam 49 török túszt, köztük magasrangú diplomatákat tart fogva, miközben fiatal török radikálisok csatlakoznak hozzá.

Aaron Stein brit Törökország-szakértő megjegyezte: miközben az Egyesült Államok és a nyugat keményebb fellépést követel Ankarától, növekedhet a török közvélemény ellenkezése, ami a dzsihádistáknak kedvez.

Az IS immár a 900 km-es szíriai-török határ több szakaszát ellenőrzi és zsarolni tudja a törököket, mert Moszul elfoglalásakor túszul ejtette az ottani török konzulátus több dolgozóját.

Török illetékesek elismerik, hogy az Iszlám Állam soraiban már 400-500 fiatal török harcol, mások szerint még több. A harcokban eddig már 114 török állampolgár halt meg. Egyes önkéntesek nem is vallásosak, hanem "a társadalom pereméről" verbuválja be őket az IS. Az Edam nevű török kutatóközpont tanulmánya szerint emellett a dzsihádisták nyíltan gyűjtenek pénzt maguknak Törökországban.

Egy felmérés szerint a török kormánypárt híveinek több, mint 15 százaléka nem tartja terrorszervezetnek az IS-t. Az Edam-jelentés szerzői megjegyzik: Törökország számára nincs más út, mint a zéró tolerancia az Iszlám Állam felé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×